Svijet

VIKEND PUTOVANJE SKORO DŽABE: U jednom gradu kafa košta manje od jednog eura - ovo su najjeftinije destinacije Evrope

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Mnogi se pitaju koji su gradovi u Evropi najjeftiniji za vikend putovanje, a iznenađujuće je koja su se mjesta našla na vrhu liste.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Tirana se rijetko kad nalazi na vrhu lista želja svjetskih putnika. Ipak, novo istraživanje pokazuje da glavni grad Albanije gostima iz Ujedinjenog Kraljevstva daje najviše za njihov novac.

U jednom istraživanju upoređeni su tipični troškovi za vikend-izlet u 40 različitih gradova Evrope koji uključuje dva noćenja u hotelu sa tri zvijezdice, večeru u restoranu za dvoje, javni prevoz, turističko razgledanje i slične aktivnosti.

Rezultati istraživanja pokazali su da ćete od svih analiziranih gradova najmanje potrošiti u Tirani, i to u prosjeku oko 157 eura. Za kafu ovdje treba izdvojiti samo 70 centi, a za dva noćenja samo 72 eura.

Na drugom mjestu na listi najpovoljnijih evropskih gradova našle su se Katovice na jugu Poljske, a na trećem glavni grad Litvanije – Vilnjus.

U top-10 najpovoljnijih gradova za vikend-odmor se našao i glavni grad Hrvatske - i to na sedmom mjestu, a izračunato je da vam u Zagrebu za vikend treba 29.000 dinara.

Oslo se i ove godine pokazao kao najskuplji grad u Evropi za vikend-provod, jer vam u njemu treba 60.000 dinara za vikend. Pivo ćete u glavnom gradu Norveške u proseku platiti 1.000 dinara, a dva noćenje u hotelu sa tri zvjezdice 246 eura.

Najpovoljniji evropski gradovi u 2021. godini prema City Costs barometru:


1. Tirana, Albanija (ukupni trošak 157 eura)
2. Katovice, Poljska (ukupni trošak 195 eura)
3. Vilnjus, Litvanija (ukupni trošak 198 eura)
4. Lisabon, Portugal (ukupni trošak 215 eura)
5. Riga, Letonija (ukupni trošak 217 eura)
6. Varšava, Poljska (ukupni trošak 226 eura)
7. Zagreb, Hrvatska (ukupni trošak 246 eura)
8. Budimpešta, Mađarska (ukupni trošak 254 eura)
9. Bratislava, Slovačka (ukupni trošak 257 eura)
10. Krakov, Poljska (ukupni trošak 263 eura)