Svijet

MILIONERI SE PLAŠE DA OSTAVE NOVAC DJECI? Sve više bogataša zabrinuto zbog nasledstva, a ovo je razlog!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs Izvor cnbc

Istraživanje kompanije "Motley Fool" je pokazalo da je skoro 70 odsto milionera zabrinuto zbog činjenice da bi njihova djeca mogla da naslijede previše novca.

Izvor: YouTube/Printscreen/Bobby Misner

Glumac Danijel Krejg, milijarder Voren Bafet i biznismen Kevin O'Larej su među onima koji su javno izrazili ovu brigu, a broj zabrinutih bogataša po ovom pitanju raste. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2.000 osoba čije bogatstvo iznosi više od milion dolara, a glavno pitanje odnosilo se na odnos prema nasledstvu.

Njih 67 odsto je izjavilo da su zabrinuti zbog mogućnosti da svojoj djeci ostave previše novca. Kao razloge za to naveli su "neodgovorno trošenje" ili da će to kod njih uzrokovati "lijenost", piše CNBC.

"Ono što je jasno jeste da su bogataši zabrinuti zbog posledica ostavljanja velikog bogatstva. Savjesni su i razmišljaju o tome kako ustupiti nasledstvo pod uslovima kojima će njihove potomke primorati da razmisle o tome koje su vrijednosti važne, poput napornog rada, dobrog školovanja i pronalaska dobrog karijernog puta", rekao je Džek Kaporal, jedan od istraživača.

Međutim, 85 odsto onih koji su i sami naslijedili veliko bogatstvo su naveli da je moguće da i oni ustupe veliko bogatstvo svojoj djeci - 84 odsto onih koji su naslijedili između pola miliona i milion dolara je ovakvog mišljenja. Za Kaporala je ovakav stav posledica ličnih iskustava, piše CNBC.

Među onima koji su naslijedili bogatstvo vredno od 100.000 do pola miliona dolara je 78,5 odsto koji bi takođe bogatstvo dali svojoj djeci, dok bi isto učinilo 69 odsto onih koji su naslijedili bogatstvo vrijedno manje od 100.000 dolara.

Prema ovom istraživanju, 60 odsto ispitanika smatra da je veoma važno da bogatstvo naslijede njihovi potomci, dok je 34 posto ispitanika potvrdilo da planira pola od svog bogatstva dati potomcima.

Možda ce vas zanimati