Svijet

KRAH PONOSA VAZDUHOPLOVSTVA SAD: Evo kako izgleda stelt bombarder B-2 posle nesreće! Olupina vrijedna milijarde dolara!

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir Izvor Daily Mail

Satelitski snimci pokazuju američki stelt bombarder B-2 koji se u utorak srušio u vazduhoplovnu bazu Vajtman u Misuriju.

Izvor: Pritnscreen

Sa cijenom od dvije milijarde dolara, avion je jedno od najskupljih i najopasnijih oružja američke vojske.

Do pada je došlo u utorak oko 12.30, kada je avion bio na rutinskoj misiji obuke i doživio je "kvar u letu", rekla je portparolka vazdušnih snaga Dženifer Grin, prenijela je Kej-Em-Bi-Si Njuz.

Nema izvještaja o povrijeđenima ili požarima. Savezna uprava za vazduhoplovstvo postavila je privremeno područje ograničenja leta sa radijusom od 10 kilometara i 2.438 metara u visinu „radi obezbjeđivanja bezbjednog okruženja za istragu nesreće“. Ograničenje prestaje u petak u 20 sati.

Od 21 bombardera B-2 ikada napravljenih, 20 ostaje nakon pada u Guamu 2008. TV stanica je izvijestila da je Misuri B-2 stacioniran u bazi od 1993. Nije jasno koliko je avion oštećen pri slijetanju.

Brojni avioni B-2 iz baze pridružili su se u Norveškoj radi uspješne operacije i bili su raspoređeni u misiji na Islandu i Velikoj Britaniji ranije ove godine.



Drajv je izvijestio da bi materijali koji se koriste za izradu B-2 mogli postati otrovni tokom nesreće. Nevidljivi bombarder može nositi i nuklearno i konvencionalno oružje, prenosi Independent.

U nesreći na Guamu 2008, dva pilota su preživjela i avion nije nosio municiju. Do okončanja istrage, preostalih 20 bombardera B-2 bili su prizemljeni dva mjeseca nakon neuspješnog polijetanja.

Istraga je otkrila da su obilne kiše oštetile senzore koji izračunavaju brzinu i visinu.

Tagovi