Svijet

BRITANIJA SKORO KAO CRNA GORA 1993: Rafovi u prodavnicama sve prazniji, stručnjaci ne predviđaju boljitak! VIDEO

Autor Gordana Bojanić Izvor index.hr

Kad su se prazne police trgovina ovog ljeta ponovo pojavile u prodavnicama u Velikoj Britaniji, to se prvo pripisalo velikom broju radnika u maloprodaji koji su završili u samoizolaciji zbog velikog skoka broja zaraženih koronavirusom.

Izvor: Profimedia

Ali broj zaraženih je naglo opao (iako u međuvremenu ponovo raste), ali prazne police su i dalje zabrinjavajuće česta pojava.

Postaje sve jasnije da je primarni uzrok nestašice u britanskim supermarketima hronični nedostatak radne snage i poremećaj u lancu snabdijevanja - i da je to prvenstveno zbog haotičnog Bregzita.

"Sistem snabdijevanja" na vrIJeme "više ne funkcioniše i mislim da više neće funkcionisati", rekao je Jan Rajt, šef Britanske alijanse za hranu i piće (FDF), na sastanku vladinog instituta u petak , pozivajući potrošače da očekuju „stalne nestašice.“ „hrane u prodavnicama. FDF predstavlja više od 800 britanskih kompanija za proizvodnju hrane i pića.

Sistem "just in time" je model snabdijevanja u kome su troškovi minimizirani minimiziranjem vremena skladištenja sirovina ili proizvedene robe i njihove količine u skladištima sinhronizacijom lanca snabdijevanja.

"Britanski kupac i potrošač mogli su (do sada) očekivati da će skoro svaki proizvod stalno biti na polici (supermarketu) ili u restoranu. Gotovo je. I mislim da se neće vratiti", upozorio je Vright.

Šef FDF -a takođe je dao konkretan primjer ovih tektonskih poremećaja u maloprodaji: „Prošle nedjelje cio istok Engleske u osnovi nije bio snabdijeven flaširanom vodom jer jednostavno nije bilo moguće da kompanije koje premještaju te stvari snabdijevaju ovo i sve ostalo . Tako su kompanije donijele odluku da daju prednost proizvodima sa većom (prodajnom) maržom. "

"Velika Britanija ima veoma izdržljiv lanac snabdijevanja hranom koji se dobro pokazao u odgovorima na izazove bez presedana. Preduzimamo korake da podržimo kompanije u rješavanju niza pitanja, od pandemije do nestašice vozača teških kamiona širom Evrope", insistirala je portparol vlade Borisa Džonsona, prenosi BBC.

Međutim, ankete potrošača daju drugačiju sliku. Prema istraživanju IouG -a objavljenom ovog mjeseca, 56% ispitanika primijetilo je nestašicu proizvoda u svojim lokalnim supermarketima.

Iain Brovn, potpredsjednik Škotskog udruženja poljoprivrednika škotskih uzgajivača (ESG), takođe upozorava na dramatične probleme sa kojima se suočavaju.

"Skladišta sa hladnjačama nisu imala dovoljno prostora za držanje usjeva, pa smo morali da bacimo sedmični urod. I nismo imali dovoljno radnika za berbu našeg povrća, što znači da bi otišli ​​u otpad", rekao je Braun za CNN.

Iako nestašice hrane nisu bile neuobičajene u nekim zemljama tokom pandemije, Brovnu je dijagnostikovan Brekit, koji je stupio na snagu u januaru prošle godine, neposredno prije pandemije, kao ključni uzrok problema u Velikoj Britaniji.

Dvije bitne oblasti proizvodnje - prvo žetva i berba, a zatim i distribucija poljoprivredne robe na policama supermarketa - teško su pogođene nedostatkom radne snage.

Hronični nedostatak vozača kamiona koji prevoze svježu hranu u zamrzivače i iz njih doveo je do toga da je ESG u jednoj fazi morao da baci cjelokupni nedjeljni usjev svojih članova i na taj način izgubi oko milion funti (1,17 miliona eura).

"Neki nisu došli jer propisi o virusu otežavaju rad, neki su došli, zaradili mnogo novca i otišli ​​kući ranije nego što je planirano", rekao je Braun za CNN, dodajući da to znači da je oko 10-15% njegovog ukupnog usjeva otišlo na otpada, što ga je koštalo oko 200.000 funti.

Naravno, postoji nedostatak radnika iz Evropske unije ne samo zbog pandemijskih ograničenja ulaska u zemlju, već i zbog onih nametnutih izlaskom Velike Britanije iz EU. A to znači finansijske gubitke za kompanije i prazne police - s obzirom na sezonu božićne kupovine.

Veliki broj imigrantskih vozača kamiona vratio se prošle godine kući zbog pandemije i karantene - a zatim se zbog Brekita mnogi od njih nisu mogli vratiti. Do juna 2020. godine 14.000 vozača kamiona napustilo je Veliku Britaniju. Do jula ove godine - više od godinu dana kasnije - samo 600 ih se vratilo, rekli su predstavnici ovog sektora za Skaj Njuz.

Trenutni nedostatak vozača kamiona procjenjuje se na između 90.000 i 120.000, prema Udruženju špeditera Logistics UK. A vozače iz EU ne mogu tako lako zamijeniti britanski radnici. Za sticanje vozačke kvalifikacije potrebno je do devet mjeseci, po cijeni do 5.000 funti. I, naravno, poput drugih građana bogatih zemalja, Britance ne zanima previše posao vozača kamiona ili berača povrća.

"Imamo staru radnu snagu u Velikoj Britaniji, a slika radnih uslova za vozače kamiona - nebezbjednih parking mjesta ili odmorišta - učinila je posao neprivlačnim za mnoge mlađe ljude", rekao je portparol Logistics UK -a za CNN.

Konfederacija britanske industrije upozorava da nestaju i mesari, skladišni radnici, berači voća i cvijeća, kuvari, stolari, električari i radnici u fabrikama.

Čelnici najvećih britanskih supermarketa opisuju nestašicu hrane na svojim policama kao situaciju bez presedana. Jedan šef u intervjuu za londonski Tajms otvoreno je rekao da je nedostatak "na gorem nivou nego što je ikada vidio" i da bi police za Božić mogle biti prazne zbog nedostatka vozača.

Opozicija i kritičari Vlade i njenih optimističnih obećanja i pogleda na Britaniju nakon Brekita tvrde da se vlada nije adekvatno pripremila za neizbježne posledice napuštanja EU.

Prekidi na strani ponude i poremećaji izazvani pandemijom, koji su pogodili ostatak svijeta, sada služe Džonsonu kao izgovor za ozbiljne smetnje izazvane Bregzitom, piše Guardian. Naravno, britanski konzervativci, koji su već skeptični prema epidemiološkim mjerama i ozbiljnosti pandemije, zainteresovani su za povećanje problema povezanih s mjerama i smanjenje problema vezanih za Bregzit, za šta su se zalagali.

Uprkos uvjeravanjima britanskih ribara da neće imati problema s izvozom u EU, sada često moraju baciti ulov natrag u more jer brodovi ne mogu iskrcati i / ili preraditi ribu na vrijeme za prodaju.

Rast britanskog BDP -a skoro je zaustavljen u julu, prema Zavodu za nacionalnu statistiku, čemu su svakako pomogli problemi u lancu snabdevanja i nedostatak radne snage. Britanski BDP je i dalje za 2,1% niži nego prije pandemije, a neki ekonomisti misle da će se razlika nadoknaditi tek u drugom kvartalu sledeće godine.

Koliko bi ove ekonomske promjene mogle biti dalekosežne svjedoči činjenica da je Britanija, prema Rojtersu, na putu da izgubi status jednog od 10 najboljih njemačkih trgovinskih partnera ove godine, prvi put od 1950. godine, zbog Bregzita- srodne trgovinske barijere.