Svijet

BAJDEN: Obavezna vakcina ili sedmično testiranje zaposlenih u SAD

Predsjednik SAD-a Džo Bajden saopštio je da će zahtijevati od svih saveznih službenika da se vakcinišu protiv kovida.

Izvor: Youtube/CNBC

Nove mjere, koje je Bajden objavio u govoru iz Bijele kuće, odnosiće se na oko dvije trećine svih zaposlenih u Sjedinjenim Državama.

"Bili smo strpljivi. Ali naše strpljenje primiče se kraju, i vaše odbijanje vakcinacije puno je koštalo nas ostale", rekao je Bajden obraćajući se milionima Amerikanaca koji se odbijaju vakcinisati.

Riječ je o dosad najoštrijem istupu i najobuhvatnijim mjerama koje je Bajden donio kako bi natjerao Amerikance da se vakcinišu, usljed porasta broja slučajeva zaraze zbog širenja zaraznije, delta varijante koronavirusa, prenosi Indeks.

Jačanje epidemije nije samo opasnost za SAD nego i za popularnost Bajdena, koji je obećao da će dovesti virus pod kontrolu, a ranije ove godine izjavio je da je zemlja "bliže nego ikada trenutku u kojem će moći reći da je virus poražen".

Prema Bajdenovom planu, administracija će zahtijevati vakcinaciju za više od 17 miliona zdravstvenih radnika u bolnicama i drugim ustanovama koje učestvuju u socijalnim programima Medicare i Medicaid za siromašne, hendikepirane i starije Amerikance.

Novi zahtjevi za vakcinaciju pokrivaju oko 100 miliona radnika, ili oko dvije trećine svih radnika u Sjedinjenim Državama.

Plan će se vjerovatno suočiti sa pravnim izazovima, pa ga je Bajdenova republikanska opozicija odmah omalovažila. Moglo bi proći nekoliko mjeseci prije nego što se osjeti uticaj mandata.