RATNI SNIMCI

TALIBANI SLAVE POBJEDU: Odjekuje pucnjava u Kabulu, pala posljednja slobodna teritorija u Avganistanu? (VIDEO)

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Dolina Pandžšir, jedina pokrajina koja se do sada uspešno branila od talibana, je ili izgubila svoju slobodu ili je na samoj granici da se to desi.

Izvor: YouTube/printscreen/The Telegraph

Snimci koji su objavljeni na društvenim mrežama svjedoče o navodnom slavlju talibanske grupe nakon osvajanja ove pokrajine, i to pucnjavom iz automatskog oružja.

Pro-talibanski izvori tvrde da su dolinu Pandžšir, jedinu provinciju koja nije pod kontrolom talibana, uspjeli da osvoje u posljednjem oružanom jurišu.

Iako talibani zvanično nisu objavili pobjedu u dolini, talibanski izvori potvrdili su raznim medijima da je Pandžšir osvojen i da će to uskoro biti zvanično objavljeno.

U međuvremenu, oglasio se i Amrulah Saleh, zvanični vršilac dužnosti predsednika Avganistana, koji je pozvao na otpor i rekao da talibani sprečavaju ulazak humanitarne pomoći u Pandžšir, koriste odrasle muškarce za pretraživanje mina, da su zatvorili komunikacije, struju i dotok ljekova.

Samoproglašeni vršilac dužnosti predsjednika Avganistana, Amrulah Saleh demantovao je izvještaje da je pobjegao iz Avganistana i rekao da je još uvijek sa svojim komandantima u Pandžširu.