Svijet

SNIMAK POSLEDNJEG AMERIČKOG VOJNIKA KOJI NAPUŠTA AVGANISTAN: General-major Dahan stavio tačku na misiju u Kabulu (FOTO)

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

General-major Kris Danah identifikovan je od strane Ministarstva odbrane SAD kao poslednji američki vojnik koji je napustio Avganistan.

Izvor: Shutterstock/M.J.J. de Vaan

Vojska SAD od 15. avgusta kada su talibani preuzeli Kabul, kontinuirano se povlači. A sada je i poslednji avion sa američkim vojnicima napustio Avganistan.

General-major Kris Danah identifikovan je od strane Ministarstva odbrane SAD kao poslednji američki vojnik koji je napustio Avganistan, a time je okončano 20-godišnje vojno prisustvo Amerike u toj zemlji.

"Posljednji američki vojnik koji je napustio Avganistan: general-major Kris Danah ukrcava se na C-17 američkih vazdušnih snaga 30. avgusta 2021. godine, čime je okončana američka misija u Kabulu", stoji u objavi Ministarstvo odbrane SAD na Tviter profilu.

General Kris Dahan je diplomirao je na Vojnoj akademiji Sjedinjenih Država 1992. godine i bio je angažovan kao potporučnik, piše CBS news.

On je sada komandant oficir 82. vazdušno-desantne divizije koja se nalazi pod 18. vazdušno-desantnim korpusom američke vojske sa sedištem u Severnoj Karolini.

Prema vojnom izveštaju oficir je bio raspoređen ovog meseca da pomogne u obezbeđivanju aerodroma u Kabulu kako se približavao rok koji je Amerika nametnula, 31. avgusta da povuče sve svoje trupe iz Avganistana.

Tagovi