Svijet

POSTOJI SAMO 1 FOTOGRAFIJA VOĐE TALIBANA, A SADA ĆE SE POJAVITI U JAVNOSTI?! Otkriveno gde je Haibatulah Akundzada!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Talibani su navikli da svakog svog šefa drže u tajnosti.

Izvor: Profimedia

Vođa talibana mula Haibatulah Akundzada nalazi se u avganistanskoj provinciji Kandahar, javili su avganistanski mediji.

"On je se nalazi u Kandaharu. Tamo živi od samog početka", rekao je u nedelju portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

"Uskoro će se pojaviti u javnosti", dodao je zamenik portparola Bilal Karim, prenosi portal Indiatoday.

Talibani su navikli da svakog svog šefa drže u tajnosti. Osnivač mula Omar vodio je život pustinjaka i retko je odlazio u Kabul čak i u vreme kad je pokret bio na vlasti, 90-ih godina. Međutim, njegova reč bila je zakon i nijedan od njegovih naslednika nije doživeo toliko poštovanje unutar pokreta.

Ista situacija je i sa Haibatulahom Akundzadom.

Otkako su preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta, nekoliko talibanskih čelnika pojavilo se u Kabulu u javnosti. Ipak, jedan od njih se i dalje krije - njihov vrhovni zapovednik.

Ovaj čovek je specijalizovan za pravna i verska pitanja, a izašao je iz anonimnosti u maju 2016, kako bi preuzeo vođstvo islamističkog pokreta, koji je u to vreme bio pogođen unutarnjim previranjima.ž

Za vođu je imenovan samo nekoliko dana posle smrti svog prethodnika Mansoura, ubijenog u napadu dronom u Pakistanu. Nije krio da mu je glavni cilj bio ponovno ujedinjenje talibana.

Kao sin teologa, rođen u Kandaharu, kolevci talibana na jugu Avganistana, ovaj obrazovani muškarac je i ranije imao veliki uticaj na talibane - vodio je njihov pravosudni sistem.

Ono što je manje poznato je svakodnevna uloga Haibatulaha Akundzade, čija se komunikacija sa ostalima svodi na retke poruke prilikom islamskih praznika. Zbog toga neki smatraju da je njegova uloga više simbolična nego operativna.

Talibani su objavili ukupno samo jednu njegovu fotografiju. On se ne pojavljuje u javnosti i ne zna se gde se nalazi.

Tagovi