Svijet

NJEMAČKA KUBURI SA RADNICIMA: Potrebno više od 400.000 ljudi iz inostranstva, posla ima za sve!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Potražnja za imigrantima u Njemačkoj mnogo je veća nego prethodnih godina.

Izvor: MONDO/U.Arsić

Detler Šele, predsjednik agencije za zapošljavanje u Njemačkoj, upozorio je da u ovoj zemlji vlada ogroman nedostatak radne snage, te uputio hitan apel vladi u Berlinu. 

Prema navodima, potrebno je 400.000 imigranata godišnje, što je mnogo više nego prethodnih godina.

"Kao rezultat demografskog razvoja, broj potencijalno radno sposobnog stanovništva smanjiće se u ovoj godini za 150.000 hiljada. Narednih godina biće mnogo dramatičnije”, poručio je Šele.

Kako kaže, Njemačka bi ipak mogla da riješi problem dodatnim obučavanjem nekvalifikovane radne snage, kao i da produživanjem radnog vremena svima onima koji rade skraćeno, a žele da rade duže. Ipak, akcenat bi bio na dovođenju radne snage iz inostranstva.

"Nama je potrebno 400.000 imigranata godišnje, mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima", rekao je Detler, prenose tamnošnji mediji. 

On dodaje da je jedan od glavnih problema u obučavanju, te da je veoma loša situacija kada je u pitanju nova radna snaga. Navodi da se taj trend sve više pogoršava i da čak 31 odsto ljudi, iako se prijavilo na obuku, ostane bez radnog mesta. Paradoks je što je istovremeno 40 procenata mjesta za obuku nepopunjeno.

Tagovi