Svijet

"PLAŠIM SE ŠTA ĆE BITI SA ĆERKAMA AKO ME UBIJU": U Kabulu žene kao nestale sa ulica - drastično skočila i prodaja burki

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Gužve na ulicama u Kabulu nisu se promenile u odnosu na protekle dane, međutim, žene od nedelje uglavnom borave u zatvorenim prostorima.

Izvor: Shutterstock/timsimages.uk

Talibani su više puta isticali da će prava žena pod njihovom vlašću biti zaštićena, ali jasno je da su mnoge avganistanske žene prestrašene perspektivom života pod talibanima.

Sada daleko manje žena izlazi na ulice u odnosu na pre samo nekoliko dana. One hrabrije obično su odevene konzervativnije nego pre, lica su im često prekrivena nikabima ili velovima. Mnoge obrazovane i neustrašive žene, koje su poslednje decenije gradile svoje karijere, očajnički traže izlaz, zabrinute da bi mogle da postanu mete talibana.

"Razmišljam o svojoj budućnosti, svojim ćerkama, šta će biti s njima ako me ubiju. Dve ćerke će ostati bez majke", rekla je jedna žena kojoj CNN iz bezbednosnih razloga ne navodi ime.

Radila je za brojne međunarodne nevladine organizacije. Kaže da je danima očajnički tražila pomoć od njih, ali niko se nije odazvao.

RASTE PRODAJA BURKI

Za jednu prodavnicu odeće u centru Kabula dolazak talibana značio je poticaj za poslovanje. Jedan vlasnik je rekao kako je poslednjih dana prodao mnogo burki. Ovaj odevni predmet pokriva telo od glave do pete, s mrežicom na očima. Bila je to obavezna odeća za žene kad su talibani poslednji put vladali Avganistanom 90-ih godina. Burke su u poslednje dve decenije u Kabulu postale mnogo ređe, ali vest da su se talibani vratili podstakla je prodaju.

Trgovac je rekao da su njegovi kupci uglavnom uplašeni muškarci koji kupuju burke za svoje supruge, ćerke i druge žene jer smatraju da će odsad nošenje burke biti jedini način za sigurno kretanje ulicama.

Zasad talibani insistiraju na tome da će se život i dalje odvijati normalno, govoreći zaposlenima vlade da se vrate na posao. Talibanski čelnici tvrde kako ne postoji opasnost po "imovinu, čast i život" avganistanskih građana, a svojim borcima su poručili da ne ulaze u domove ljudi te da im ne oduzimaju automobile.

Međutim, sama obećanja nisu dovoljna da ublaže zabrinutost ljudi. Teško naoružani talibanski borci koji patroliraju centrom Kabula možda još ne nameću stroga pravila u životima ljudi, ali strah da bi se to moglo promeniti u bilo kojem trenutku je sveprisutan.

Talibani su juče održali konferenciju za medije u kojoj su govorili da će poštovati ženska prava. Ali nisu zaboravili da naglase bitnu razliku - da će se raditi o ženskim pravima na način na koji ih oni vide.

"Garantujemo sva prava žena u sklopu šerijatskog zakona. Žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon", kazali su između ostalog.

Svesni zabrinutosti zbog prava žena i devojčica, talibani su juče na Tviteru objavili fotografiju devojčica "koje su na putu u školu", tvrdeći tako da će se obrazovanje devojčica nastaviti kao i pre njihovog preuzimanja kontrole nad državom. Istog dana objavili su snimak talibanskog službenika koji uverava grupu doktorki i medicinskih sestara da smeju da nastave da rade. Žene na snimku na glavi su nosile normalan veo umesto burke koja prekriva kosu i lice.

U isto vreme pokušavaju da demantuju glasine o nasilju koje sprovode i izveštaje da prisiljavaju devojke da se udaju za njihove borce.

Fotografijama, snimkama i ostalim objavama talibani pokušavaju da stvore sliku da sve u Avganistanu pod njihovom vladavinom funkcioniše normalno ili čak bolje nego ranije. Čak i svoje munjevito osvajanje zemlje pripisuju svojoj velikoj popularnosti među stanovništvom.

Tagovi