Svijet

GORI EVROPA OD "LUCIFERA": Ovaj grad u Evropi je zabilježio najvišu temperaturu od kada POSTOJI mjerenje

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Regionalne vlasti na Siciliji zabilježile su u srijedu temperaturu od 48,8 stepeni Celzijusa, usred ekstremnog toplotnog talasa nazvanog "Lucifer".

Sunce nad Sicilijom
Izvor: Youtube Printscreen/ Sabino

Visoka temperatura registrovana je u srijedu popodne u blizini Sirakuze od strane Agrometeorološkog informacionog sistema (SIAS) u regionu Sicilije.

"U 13:14 po lokalnom vremenu, na stanici SIAS u Sirakuzi pokazana je vrijednost od 48,8 ° C, najviša temperatura koju je cijela mreža SIAS zabilježila od njenog instaliranja 2002. godine", naveo je SIAS u srijedu na Fejsbuku. Čini se da je ovo novi rekord za Evropu, kao i za Siciliju i Italiju.

Portparol nacionalne meteorološke službe rekao je u srijedu popodne za AFP da očitavanje mora da bude zvanično potvrđeno prije nego što se potvrdi kao novi evropski rekord.

Postoji spor oko najveće temperature koja je ikada zabilježena u Evropi, a Sicilija je 1999. godine postavila „nezvanični“ rekord od 48,5 stepeni.

Svjetska meteorološka organizacija daje zvanični rekord od 48,0 stepeniu Atini 1977. godine.

Međutim, 48,8 stepeni oborilo bi oba prethodna temperaturna rekorda, ako to potvrdi nacionalna meteorološka služba.

"Ako se podaci potvrde nakon odgovarajuće analize, mogli bi da postanu najveća vrijednost zabilježena na evropskom kontinentu, pobjedivši prethodni rekord od 48 stepeni izmjeren u Atini 10. jula 1977. godine, čak i premašivši rekord od 48,5 stepeni, koji je postavila nezvanična stanica u Katenanuovu u avgustu 1999. godine ”, rekao je u srijedu popodne meteorolog Manuel Macoleni sa vremenske stranice 3bmeteo.com.