Borba za život!

NAJPRIJE SE POJAVILO PERAJE, A ONDA... Napad ajkule U PRENOSU UŽIVO je scena koju svijet nikada neće zaboraviti (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Prije šest godina, australijski surfer Mik Fening preživio je u Južnoj Africi napad ajkule, u finalu svjetskog prvenstva koje je uživo prenosila televizija.

Izvor: YouTube/printscreen/RT

U jeku Olimpijskih igara gdje je prvi put uvršćeno surfovanje kao kategorija za takmičenje, mnogi mediji su podsjetili na opasnosti ovog sporta u vodi gdje nisu kontrolisani uslovi kao u bazenu.

Jedna od najvećih bojazni surfera su ajkule koje ponekad prolaze blizu obale, pa zajedno s njima "zajašu" talase, a u pojedinim slučajevima ih i napadnu - nekad čak i s fatalnim posledicama.

Tako je cio svijet doživio šok kada je 2015. godine u finalu svjetskog prvenstva u surfovanje u Južnoj Africi koje su televizije prenosilo uživo, usred programa velika bijela ajkula napala australijskog surfera i trostrukog svjetskog šampiona u ovom sportu - Mika Feninga.

Na snimku, koji je objavljen tada i na sajtu Svjetske surferske lige (World Surf League), vidi se kako Fening na takmičenju u Džefri beju sjedi na dasci za surfovanje, a zatim pored njega izranja veliko leđno peraje ajkule.

U jednom trenutku, on tone pod vodu, ponovo izranja i počinje grčevito da pliva prema obali, a zatim ga spasioci u čamcima vade iz vode i odvode na sigurno. Na obali, Fening je odmahujući u nevjerici glavom, rekao gledaocima da je udario ajkulu, a Svjetska surferska liga je zbog incidenta otkazala nastavak takmičenja.

"Srećan sam i da se nikada više ne takmičim. Samo sam srećan što sam uspio da preživim netaknut ovo", rekao je vidno potrešeni Fening novinara odmah nakon napada i dodao: "Samo sam sjedio tamo i osjetio sam nešto oko noge i instinktivno sam skočio i počeo da udaram i vrištim. Vidio sam samo peraje, nisam vidio zube. Udario sam je u leđa."

Fening je sada iz sigurnosti doma navijao za svoje sunarodnike na Olimpijskim igrama u Tokiju, a nakon incidenta je nastavio da se aktivno i uspješno takmiči i bavi surfovanjem.

Pogledajte snimak jezivog napada:

Ajkula napala surfera
Izvor: YouTube/RT

Tagovi