Svijet

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR NA POPULARNOJ PLAŽI U GRČKOJ: Turisti okruženi bijelom penom - ne može da se rastvori! (VIDEO)

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Uprkos pojavi bijele nerazgradive pene na plaži na Sitoniji, ljudi su nastavili da se kupaju.

Izvor: YouTube/Ptintscreen/THESSNEWS SITE

Kupači na plaži Tigania, nedaleko od Sartija na Sitoniji prisustvovali su rijetkom fenomenu prethodnih dana. Naime, obala je bila preplavljena bijelom penom, a stručnjaci su u grčkim medijima govorili o ovom rijetkom fenomenu.

"To je nešto što smo viđali i ranije. U pitanju je nerastvorena organska materija koja, iz nekog prirodnog razloga - poremećaja, biološkog procesa, povećava svoju količinu u velikom broju i ne uspijeva da se rastvori", rekao je Hariton-Čarls Hindiroglu, profesor na Odeljenju za biologiju Univerziteta Aristotel.

Kako je primijetio, u posljednje vrijeme je zabeležen učestalost ove pojave širom Sjevernog Egeja.

"Ne možemo isključiti činjenicu da je to uzrokovano organskim zagađenjem Bosfora", rekao je on naglašavajući, međutim, da taj fenomen nije opasan i da je povezan sa klimatskim promjenama.

Zamjenik gradonačelnika Sitonije Vasilis Zisios izjavio je da je pjena prisutna u poslednja tri do četiri dana. Zisios veruje da je u pitanju fenomen eutrofikacije koji se dešava usled povećanja fitoplanktona i zooplanktona zbog visoke temperature koje prevladavaju, kao i da uopšte nije opasan za kupače.

Pena na plaži
Izvor: Youtube/THESSNEWS SITE

Tagovi