Svijet

NOVA BOLEST KOSI INDIJCE: Simptomi su UŽASNI, a bolovi ogromni, umre više od polovine oboljelih!

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Infekcija crnim gljivicama se, zbog pandemije korone, širi brzinom munje.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Ashwini Bhatia

Indija se suočava sa izuzetno jakim talasom korona virusa, ali zbog njega ima i novi problem - bolest koja ima užasne simptome i ubije više od polovine zaraženih.

Takozvane crne gljivice su inače relativno retke čak i u Indiji, gdje su 80 puta češće nego u razvijenim zemljama svijeta. Izazivač je mikormicetes, tip gljivice kojem su ljudi izloženi svakog dana, ali ako im je imuni sistem dobar, neće imati posledice. Međutim, pacijenti kojima je imunitet i cio sistem oslabljen usled kovida mogu da se ozbiljno razbole, pa čak i umru.

Ova bolest, osim ako se ne liječi odmah, izaziva gubitak vida, trajno oštećenje tkiva lica... Bolovi su ogromni a pacijenti prvo počnu da krvare iz očiju ili nosa. Zahvaćeno tkivo se mora odmah odstraniti, a procenat smrtnih ishoda je veći od 50 odsto.

Indija je, takođe, treća na svijetu po broju obolelih od dijabetesa, koji dodatno komplikuje ovu bolest.

Do početka pandemije, ova zemlja imala je oko 3.000 slučajeva godišnje. Od maja do juna ove godine, zabeleženo ih je više od 40.000.

Osim u Indiji, gdje su se pojavili slučajevi, infekcija crnim gljivicama zabeležena je i u Nepalu, Avganistanu, Egiptu i Omanu, potvrdili su nadležni tih zemalja.