(FOTO/VIDEO)

APOKALIPTIČNI PRIZORI IZ NJEMAČKE: Za sad 180 poginulih u poplavama, stradala 4 vatrogasca, na udaru Belgija i Austrija

Autor Jovana Raičević Izvor agencije/MONDO

Broj nastradalih u poplavama u Zapadnoj Evropi prešao je 180. Najteže je pogođena savezna država Rajna-Palatinat u kojoj je nastradalo 110 osoba, a policija je saopštila da strahuje da će broj još rasti.

Poplave u Nemačkoj
Izvor: Youtube printscreen/ FRANCE 24 English

Osim nezapamćenih poplava koje su prethodnih dana pogodile Njemačku gdje se procjenjuje da su najmanje 133 osobe poginule, brana na rijeci Rur na zapadu te zemlje pukla je u toku noći, a spasioci su izmjestili oko 700 ljudi.

Njemački list Velt objavio je da je brana na rijeci Rur u okrugu Hajnsberg, u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, na zapadu Njemačke, pukla u toku noći, a da su spasioci su evakuisali oko 700 ljudi.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji stradalo je 45 osoba, uključujući četiri vatrogasca. U Belgiji je za sada potvrđeno 27 smrtnih slučajeva. 

Njemačka kancelarka Angleka Merkel posjetiće kasnije danas selo Šuld.

Poplave su sinoć pogodile i pogranično područje između Njemačke i Češke, a najmanje 65 osoba je evakuisano nakon bujanja rijeke Ače blizu austrijske granice.

Teško nevrijeme pogodilo je tokom noći i djelove Austrije, a neka mjesta su potopljena, kao što su Halajn i Kufštajn.

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Minhenu Vera Sajić izjavila je da u katastrofalnim poplavama u Njemačkoj nema stradalih državljana BiH, niti državljana Srbije i Hrvatske, javlja RTRS.