Svijet

TEMPERATURA 55 STEPENI, VODA ISPARI PRIJE NEGO ŠTO DODIRNE ZEMLJU! "Dolinu smrti" zahvatila vatra (FOTO)

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Šumski požari bijesne na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, koji je pogodio toplotni talas, a u više oblasti zabilježene su rekordno visoke temperature.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Noah Berger/Kent Porter/The Press Democrat via AP

Građani mnogih mjesta u Americi se evakuišu dok se vatrogasci bore s požarima u ekstremnim uslovima. U Las Vegasu zabilježena je rekordno visoka temperatura od 47,2 stepena Celzijusa, a u Dolini smrti u Kaliforniji registrovana je temperatura od čak 54,4 stepena Celzijusa.

Vatrogasci koji se bore sa požarima kažu da je vazduh toliko suv da veća količina vode koja se baca iz aviona, kako bi se ugasio požar, ispari prije nego što stigne do zemlje!

Najnoviji toplotni talas zahvatio je zapad SAD nakon što je već jedan pogodio sjever te države. Prema programu EU za posmatranje planate Zemlje, ovogodišnji jun bio je najtopliji ikada u SAD.

Vozovi usporavaju zbog požara

Kanada je danas uvela dodatna ograničenja u željezničkom prevozu koja će važiti do 31. oktobra i u Britanskoj Kolumbiji i na nacionalnom nivou, a kako bi smanjila rizik od šumskih požara, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja.

Odluka koja je stupila danas na snagu zahtijeva od Kanadske nacionalne železnice i Kanadske pacifičke železnice da preduzmu niz mjera predostrožnosti radi zaštite od požara, uključujući smanjenje brzine, navodi se u saopštenju. Provincija se oporavlja od nezapamćenog toplotnog talasa tokom koga je izbilo više od 130 šumskih požara.

Tagovi