Svijet

MEDIJSKI RAT IZMEĐU MOSKVE I LONDONA ZBOG RAZARAČA: Rusi okačili snimak kako avioni i dronovi progone Britance! (VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Dešavanja oko britanskog razarača koji plovi Crnim more, a koji se danas susreo sa ruskim plovilima i borbenim avionima, posle izvještaja novinara BBC-a dobio je nastavak, a ovaj put zbog tvrdnji da je avion nadlijetelao 20 aviona oglasilo se rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Kurir/Printscreen Twitter/

Naime, na snimku koji je načinjen iz drona vidi se britanski razarač kako plovi Crnim morem i kako ga nadlijeću rusi borbeni avioni iz eksadrile Crnomorkse flote, piše Kurir.

 Takođe, na snimku se vidi i rusko patrolno plovilo koje juri za britanskim razaračem, navodi Kurir.

Osim spektakularne potjere za britanskim brodom u stilu nekoh špijunsko-akcionog filma započela je i analiza da li je britanski razarač ušao u ruske teritorijalne vode ili je plovio međunarodnom rutom, pa su Rusi odlučili da im očitaju lekciju.

Ljudi koji koliko toliko poznaju pomorsko pravo zaključili su da je britanski razarač HMS Defender bio oko 10 nautičkih milja (18,5 km) od krimske obale. UN navode da teritorijalne vode zemalja koje izlaze na more mogu biti do 12 nautičkih milja. Što bi značilo da je HMS Defender bio 2 nautičke milje ili 3,7 kilometara unutar „ruskih“ voda oko Krima., pa otuda i reakcija ruske pogranične službe i avijacije Crnomorske flote, naglašava Kurir.

Inače ispada da pošto Britanci ne priznaju rusku aneksiju Krima smatrali su da su u ulrajinskim teritorijalnim vodama, a ne u ruskim, pa su otuda vjerovatno ka Gruziji plovili uz južnu obalu Krima

Crnomorska flota Rusije je zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila je danas hitac upozorenja kako bi spriječila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Nešto prije toga, Moskva je pozvala SAD i NATO da prekinu vojne operacije u Crnom moru i zajednički rade na održavanju stabilnosti.

Prethodno je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povrijedi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

"Razarač 'Defender' britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se sjeverozapadnim dijelom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent“, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12.06 i 12.08, nakon čega je, u 12.19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja britanskog razarača.

Velikra Britanija tvrdi da nisu tačni ruski izveštaji da je pucano na njihov razarač u Crnom moru.

Ruski ratni brod je ispalio pucnje upozorenja dok je ratni avion bacio nekoliko bombi kako bi natjerao britanski razarač da napusti vode u blizini Krima u Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da je britanski razarač ušao u vode koje pripadaju Rusiji, dok iz Londona navode da je brod plovio ukrajinskim vodama.

Britansko Ministarstvo odbrane takođe navodi da su Rusi izvodili vježbe i da su upozorili na te aktivnosti, zaključuje Kurir.