Haos oko duginih boja

NEĆE PRISUSTVOVATI UTAKMICI MAĐARSKA-NJEMAČKA Orban otkazao put u Minhen zbog duginih boja na stadionu!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Mađarski premijer Viktor Orban otkazao je put u Minhen gdje bi gledao utakmicu između Mađarske i Njemačke zbog kritika koje su stigle sa svih strana na račun zakona o homoseksualizmu, ali i zbog želje Njemačke da Alijanc Arenu osvijetli u duginim bojama, piše Kurir.

Izvor: Youtube/PrintScreen

Kako piše Guardian, Orban je otkazao svoj put u Minhen nekoliko sati nakon što je UEFA već ranije donela zabranu da se ''Alijanc Arena'' oboji u dugine boje pred ovu utakmicu.

UEFA-ina odluka je odjeknula kako u Njemačkoj tako i u Evropi.

Fudbalski klubovi u gradovima uključujući Frankfurt i Berlin objavili su da planiraju da takođe osvetle svoje stadione duginim bojama, dok su organizacije, od minhenske vatrogasne brigade do nacionalne željezničke mreže, tvitovale poruke podrške aktivistima LGBTQ+, navodi Kurir.

 Potpredsjednica Bundestaga Klaudia Rot je izjavila da je odluka UEFA neprihvatljiva, kao i da s obzirom na to da se UEFA zalaže za neutralnost, onda je morala da dopusti odluku gradonačlnika Minhena Ditera Ritera u kojoj je želio da cela zemlja iskaže poruku podrške putem duginih boja u kojima bi bio stadion pred ovaj meč, ističe Kurir.

Riter je istakao da je UEFA-ina odluka sramna.

Podsjetimo, prošle sedmice, mađarski parlament je zabranio svako predstavljanje homoseksualnosti ili transrodnosti maloljetnicima kroz edukativni materijal ili na televiziji.

Dodavanjem ove zabrane već postojećem zakonu o zaštiti djece od zlostavljanja, predsjednik Viktor Orban je povukao direktnu paralelu između homoseksualaca i pedofila, zaključuje Kurir.