Svijet

"IMA MNOGO PI*AKA OKO VAŠE PREDSEDNIČKE KAMPANJE!" Kako je Sergej Lavrov jednom rečenicom DIGAO AMERIKU NA NOGE!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ričard Hol­bruk je opisao Lavrova kao "diplomatu bez premca, koji služi svoje gospodare u Moskvi, sa inteligencijom, energijom i znatnom arogancijom".

Izvor: ATA Images/Miloš Tešić

Zajedno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi je bio i njegov ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Na zapadu poznat i kao "Gospodin Njet".

To ne bi trebalo da bude jer je Lavrov toliko puta zapadu rekao "ne" da mu sa pravom može pripasti ovaj nadimak. 

Iako ljudi rusku politiku vide samo kroz onošto radi Putin, potpuno smo sigurni da bi sve drugačije izgledalo da spoljne poslove ne vodi tako sposoban diplomata kao što je Lavrov.

On je neko ko je u javnim nastupima ostavljao utisak onoga što je napisao Gabrijel Markes - moguće je da ne bih kazao sve što mislim, ali bih nesumnjivo mislio sve što kažem.

Ričard Hol­bruk ga je opisivao kao "diplomatu bez premca, koji služi svoje gospodare u Moskvi, sa inteligencijom, energijom i znatnom arogancijom". Državna sekretarka Kondoliza Rajs je svjedočila da Lavrov ume da nađe tačku koja će iznervirati sagovornika. Hilari Klinton je tvrdila da je Lavrov nekoliko puta odbio da s njom razgovara telefonom, a da joj je jednom rekao da je histerična.

Da ne zaboravimo i njegov intervju za CNN iz 2016. koji se i danas prepričava.

Kada ga je novinarka Kristijan Amanpur upitala šta misli o “Pussy riot“ momentu Donalda Trampa u kampanji, s obzirom na to da se ruski establišment u prošlosti suočavao s tim pokretom, Lavrov je rekao:

“Engleski nije moj maternji jezik, ne znam kako da kažem, ne znam kako ću zvučati, da li će biti pristojno, ali ima mnogo pi*aka oko vaše predsedničke kampanje, na obje strane, tako da to ne bih komentarisao“, rekao je Lavrov.

Usledio je gromoglasan smijeh Amanpurove, koja je istakla da nije očekivala ovakav odgovor ruskog šefa diplomatije.

 Kad mu je Hilari Klinton u Ženevi 2009. poklonila crveno-žuto plastično dugme na kome je na ruskom trebalo da piše "restartovanje" (перезапуск), a pisalo je "pretovarivanje" (перегрузка), uočivši grešku mrtav ozbiljan je rekao da će dugme čuvati u svom kabinetu. Saradnik Hilari Klinton je posle molio da se dugme vrati da bi se greška ispravila – kako ga Hilari ne bi poslala u Sibir. 

Odgovarajući na zapadnu propagandu da je Rusija kriva za "revizionizam" i da teži rušenju trenutnog međunarodnog sistema, Lavrov je jednom prilikom rekao: "Kao da smo mi bombardovali Jugoslaviju 1999, uz narušavanje Ustava OUN i Helsinškog zaključnog akta, kao da je Rusija ignorisala međunarodno pravo i upala u Irak 2003. i izvrtala rezolucije Saveta bezbjednosti OUN, pa svrgla nasilnim putem režim Muamera Gadafija u Libiji 2011..."

Sjećate se priče o s početka da je Lavrov često umio da kaže - ne. Najbolje o tome svjedoči njegov skoro pa sukob sa nekadašnjim Generalnim sekretarom UN Kofi Ananom.

Sukob je nastao oko cigareta.

Bilo je to u vrijeme kada je Lavrov bio strastveni pušač. Tada je Lavrov bio na poziciji predstavnika Rusije u SB UN. Anan je zabranio pušenje u zgradi UN na šta mu je Lavrov odbrusio da ta zgrada pripada svim zemljama i da Kofi Anan ne može da se ponaša kao gazda.

 O privatnom životu Lavrov nikada nije mnogo govorio. Zna se da je oženjen i da ima jednu ćerku. Njegova ćerka Ekaterina ga opisuje kao porodičnog čovjeka koji nikada nije propuštao roditeljske sastanke.

"Nikada nije propustio roditeljski sastanak dok smo živeli u Njujorku. On je pregledao moje radove, naučio me je da vozim, prvi je pročitao moju disertaciju", rekla je ona.

Ljubitelj je folk i džez muzike, Bitlsa i Frenka Sinatre.

Pored ruskog, govori francuski, engleski i sinhaleški jezik (jezik koji se govori na Šri Lanki).

Govoreći o djetinjstvu Lavrov je jednom prilikom rekao da ga roditelji nikada nisu strogo kažnjavali kada bi nešto pogriješio. Na pitanje šta bi pisao u pismu koje bi uputio sebi kao djetetu on je rekao: "Sergej, imaćeš zanimljiv život pred sobom". Jednom su ga novinari pitali kako uspjeva da spava dovoljno s obzirom da ima mnogo obaveza i skoro svakodnevne poslovne letove.

"Spavam noću. Trudim se da živim u vremenskoj zoni zemlje koju posećujem", rekao je Lavrov.

 Kada je riječ o hrani Lavrov je kratko objasnio da može da jede sve.

"Ako si u zemlji sa autentičnom hranom, moraš da probaš nacionalna jela, bez obzira da li si u Kini ili Jpanu, Italiji, Mađarskoj. Kraće rečeno - mogu da jedem sve."

Sport takođe voli, a omiljeni su mu fudbal i vožnja kajaka. I on sam posebno voli da zaigra fudbal. Navijač je "Spartaka" iz Moskve. Umio je i da komentariše utakmice ali i da javno iznese stav o tome ko bi bio najbolji trener.