Svijet

SARKOZI NA NOVOM SUĐENJU - TRAŽE DA ROBIJA: Bivši francuski predsjednik osuđen za korupciju, ali ovo tvrdi da nije on

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Nikola Sarkozi je pre tri meseca osuđen za korupciju, a sada mu se sudi zbog sumnje da je došlo do malverzacija finansija prilikom njegove izborne kampanje 2012. godine.

Izvor: Youtube/Printscreen/BFMTV

Francuski tužioci zatražili su danas šestomjesečnu kaznu zatvora za bivšeg predsjednika Nikolu Sarkozija kojem se sudi zbog finansiranja njegove izborne kampanje 2012. godine, dok portparol tužilaštva nije želio da komentariše ove navode.

Tužioci tvrde da je Sarkozijeva konzervativna stranka potrošila gotovo duplo više od 22,5 miliona evra, koliko je bilo dozvoljeno zakonom za velike javne skupove u kampanji, a zatim angažovala prijateljsku agenciju za odnose s javnošću da prikrije troškove.

Sarkozi je u utorak negirao optužbe na suđenju zbog nezakonitog finansiranja njegove neuspjele kampanje, tvrdeći da troškovi nisu bili njegova odgovornost.

"Imate pred vama nekog čiji život je posvećen politici gotovo 40 godina", rekao je on opisujući kako je učestvovao u više od 40 mitinga, pored novinskih intervjua i televizijskih emisija od februara do maja 2012. godine. U ljutitom tonu Sarkozi je rekao da je imao političko vođstvo kampanje, ali da nije bio uključen u organizacione i logističke detalje, naglašavajući da je kao tada aktuelni predsjednik imao druge prioritete.

Rekao je da "nikad" nije dao direktne instrukcije davaocima usluga zaduženim za organizovanje predizbornih skupova jer je imao tim koji je to radio. Pored bivšeg predsjednika, još 12 ljudi i kompanija zadužena za organizovanje izbornih skupova optuženi su između ostalog za krivotvorenje, kršenje poverenja, pronevjeru i saučesnišvo u ilegalnom finansiranju kampanje. Suđenje treba da traje do 22. juna, a presuda će biti objavljena kasnije.

Poslije nekoliko skandala francuski zakon od 1990. strogo je ograničio trošenje za političke kampanje. Ovo suđenje odvija se manje od tri mjeseca od kada je Sarkozi osuđen za korupciju i trgovinu uticajem u drugom slučaju. On je uložio žalbu na tu presudu.

Sarkozi se povukao iz aktivne politike 2017. godine, a i dalje ima dosta uticaja iza scene, posebno unutar partije Republikanaca uoči predsjedničkih izbora iduće godine. Francuski mediji javljaju da on održava redovne kontakte sa predsjednikom Emanuelom Makronom, za koga kažu da ga Sarkozi savetuje.