Svijet

KOVID PASOŠ ZA CIJELU EU DO KRAJA JUNA

Autor Jovana Radunović Izvor DW

Evropska unija (EU) usaglasila je detalje o uvođenju zajedničkog kovid pasoša do kraja juna. Time rastu šanse da turistička sezona i putovanja uskoro budu relativno normalni.

Putnici Er Srbija za Skijatos
Izvor: Tanjug

Kao i u dosadašnjim nacionalnim verzijama kovid pasoša, i u ovom će moći da se bilježe dokazi o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna evropska iskaznica imaće QR kod koji teško da može da se falsifikuje.

Kovid pasoš bi trebalo da bude spreman najkasnije do kraja juna, saopšteno je u četvrtak u Briselu.

„Važan korak kako bi se ponovo uspostavila sloboda kretanja u EU na što sigurniji način“, rekla je evropska komesarka za zdravlje, Stela Kirjakidis.

Još je nejasno da li će i građani iz zemalja van EU moći da dobiju taj „zeleni sertifikat“ i da li će se priznavati sertifikati iz recimo Srbije.

Takođe, još se lome koplja koje vakcine se priznaju. Konsenzus je za sada da su to samo vakcine koja je odobrila Evropska agencija za ljekove, ali države-članice mogu same da prihvate i druge vakcine.

U mnoge zemlje EU je već sada moguće putovati turistički bez odlaska u karantin. Grčka i Hrvatska recimo zahtijevaju dokaz o potpunoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom. U Grčkoj se priznaje i negativan nalaz sa PCR-testa mlađi od 72 sata, a u Hrvatskoj mlađi od 48 sati. Slično su uradile i druge turističke zemlje.

Tačka sporenja

Evropska komisija, parlament i države članice od početka godine vodili su žustre debate o ovom pasošu. Tačka spora je posebno bilo pitanje u kojoj mjeri države članice i dalje samostalno smiju da uvode dodatne zabrane putovanja ili mjere karantina za došljake.

Sada je utanačeno da države i dalje smiju da ograniče evropsku slobodu kretanja same, ali samo ukoliko epidemiološko stanje to opravdava.

Sada je na pojedinim zemljama da sprovedu uvođenje ovog pasoša. U Njemačkoj bi, prema Ministarstvu zdravlja, to trebalo da se desi do kraja juna.

Inače, u Njemačkoj kovid pasoši neće biti obavezni, i dalje će moći da se koristi žuta knjižica Svjetske zdravstvene organizacije u koju se ručno upisuju vakcinacije. Doduše, posljednjih dana njemački mediji pišu da je ta knjižica lako podložna manipulacijama.