Svijet

POČEO ISTORIJSKI SASTANAK! Ruski lider poznat po tome da voli da ga čekaju , evo zašto je sada došao PRVI (FOTO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je danas u Ženevu radi održavanja samita sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, javio je Rojters.

Izvor: YouTube/Printscreen/ The News Junkie's Archives/Tanjug/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

Američki i ruski predsjednici Džo Bajden i Vladimir Putin sastali su se danas u vili La Granž u Ženevi, što je njihov prvi susret oči u oči otkako je Amerikanac inaugurisan za predsjednika.

Ostatak ruske delegacije stigao je u Ženevu nešto ranije i već otišao u Vilu La Granž, gdje se samit održava.

Dvojica predsjednika razgovaraće o aktuelnom stanju bilateralnih odnosa, strateškoj stabilnosti i ostalim najvažnijim međunarodnim pitanjima, uključujući pandemiju virusa korona i rešavanje regionalnih sukoba.

Po završetku sastanka, Putin bi trebalo da održi samostalnu konferenciju za novinare, sa Bajdenom. Bijela kuća se odlučila za zajedničku konferenciju za novinare, odlučivši da ne želi da čini da "uzdigne" Putina. Dakle, nema zajedničke konferencije za štampu i nema zajedničkog obroka, to je ono što se predviđa.

Na sastanku sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, ruski predsjednik Vladimir Putin istaći će crvene linije koje se ne mogu preći, izjavio je ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno", rekao je portparol Kremlja u intervjuu za televiziju Rosija-1, preieo je Tass.

"Siguran sam da će on u razgovoru sa gospodinom Bajdenom ponoviti ove crvene linije", naglasio je Peskov.

Među temama o kojima će se razgovarati u Ženevi će biti odnosi dvije države, ali i Bjelorusija, trovanje Alekseja Navaljnog i mnoge druge.

Ruski predsjednik je poznat po tome što voli da kasni i ostavi svjetske državnike da ga dugo čekaju.

Visoki američki zvaničnici, potpuno svjesni Putinovih navika, sastavili su protokol prema kojem bi ruski lider trebalo da stigne prvi na mjesto samita, vilu iz 18. vijeka u Ženevskom parku La Granž.

Kremlj se, kako se navodi, složio sa takvim protokolom.

Očekuje se da razgovori traju najmanje četiri do pet časova, a u Kremlju je rečeno da se ne isključuje mogućnost susreta dvojice lidera jedan na jedan, ukoliko to budu željeli.