Svijet

MAKRON JE JOŠ I DOBRO PROŠAO: Drugi poznati političari su dobijali NOKAUT, CIPELE U GLAVU ILI NOŽ U STOMAK (VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Francuske Emanuel Makron nedavno je bio žrtva fizičkog napada, a vijest o tom incidentu obišla je planetu.

Izvor: Profimedia

Podsjećamo, predsjednik Francuske Emanuel Makron doživio je neprijatnost dok se pozdravljao sa okupljenima na sjeveru Francuske u oblasti Drom. 

U jednom trenutku, kada se približio prisutnima, jedan muškarac iz mase viknuo mu je "Dolje Makroni" i potom ga ošamario. Evo i liste najpoznatijih političara koji su doživjeli još gore napade ili poniženja u javnosti.

Žair Bolsonaro

Brazilski desničarski predsjednički kandidat Jair Bolsonaro izboden je nožem tokom kampanje na izborima 2018. godine. Naklonost javnosti pomogla je da bivši vojni oficir prevlada na izborima. Dok se Bolsonaro brzo oporavio, njegov napadač - koji je rekao da je "na misiji od Boga" - poslat je u mentalnu bolnicu. Upozoravamo da snimak može biti uznemirujuće prirode.

Žair Bolsonaro uboden
Izvor: YouTube/ The Sun

Džordž Buš mlađi

Šest godina nakon odluke da okupira Irak, predsednik SAD Džordž Buš je 2008. godine posetio Bagdad gdje je sa iračkim premijerom Nurijem al Malikijem održao pres konferenciju.

Bušov govor prekinuo je novinar Muntadar al-Zaidi koji ga je gađao cipelama. Kako bi bacio cipelu, povikao bi na arapkom: "Ovo ti je oproštajni poljubac, psu!" i takođe "Ovo je za udovice i siročad onih koje ste ubili u Iraku!". I novinar i njegove cipele postali su poznati u Iraku, a Buš je prokomentarisao kako je novinar imao "dobru ruku".

Džordža Buša novinar gađa cipelama
Izvor: YouTube/ CNN

Džon Preskot

Laburista Džon Preskot putovao je Velikom Britanijom 2001. tokom izborne kampanje. Političar i njegova pratnja izašli su iz autobusa preko puta pozorišta gdje su se uputili, bez ikakve ideje da će kratko putovanje preko ulice ostati istorijski upamćeno kao "gužva u Rilu".

Preskota su sa obe strane okružili ljudi koji su željeli da ga vide, dok su se iz pozadine čuli povici opozicionara. Jedan muškarac sačekao je da mu se Preskot približi dovoljno blizu da ga pogodi jajetom. Pokazavši do tada neviđene reflekse, Preskot je levim direktom vešto udario čoveka zbog čega su skočili i tjelohranitelji da ih razdvoje.

Džon Preskot udara čoveka koji ga je gađao jajetom
Izvor: YouTube/Archif ITV Cymru/Wales @ LlGC | ITV Cymru/Wales Archive @ NLW

Helmut Kol

Bivši njemački kancelar Helmut Kol takođe je dobio jaje u lice.

Prilikom posjete gradu Haleu, kancelara koji je nadgledao ujedinjenje Nemačke, masa je najprije nazivala "lažovom" da bi ga potom gađali jajima. Na snimku, Kol se otima od tjelohranitelja i trči ka rulji u pokušaju da se suoči sa napadačima.

Helmuta Kola gađaju jajetom
Izvor: Youtube/ Demokratieliebhaber Deutschland

Manuel Val

Šamare ne dobijaju samo predsjednici, a to je 2017. pokazao i incident sa bivšim francuskim premijerom Manuelom Valom prilikom kampanje u Bretanji. Val je tada dobio šamar koji, kako procenjuju izvesni mediji, nije bio ni upola tako jak kao onaj koji je dobio njegov bivši protivnik Makron.

Val je tužio napadača, 18-godišnjeg desničara kako bi mu pokazao da "nasilje nije prihvatljivo". Val je izgubio od Makrona ali je odluka da kazni mladića bila prekretnica u kampanji i donijela je Valu političke poene.

Napad na Emanuela Vala
Izvor: YouTube/Brut

Nakon svega viđenog, može se reći da je Emanuel Makron još i dobro prošao.