Svijet

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN NAKON PRESUDE MLADIĆU - Rusija: Srbe ste osudili, druge zločine zataškali

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Sednica je počela u 21 sat.

Izvor: Tanjug / printscreen tanjug video

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade te zemlje Ana Brnabić prisustvuju večeras na sednici Saveta bezbednosti UN.

Na Sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija  će se raspravljati o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Govornici će, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti i predstavnici zemalja članica Saveta Bezbednosti: Vijetnama, Velike Britanije, Tunisa, Ruske Federacije, Kenije, Meksika, SAD, Francuske, Indije, Svetog Vinsenta i Grenadina, Nigera, Kine, Irske, Norveške, Estonije, BiH, Hrvatske i Ruande.

Predstavnici Kenije i Meksika su podržali nastavak funkcionisanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Predstavnica Meksika je takođe pozdravila učešće predsednika Vučića, kao i predstavnika BiH i Hrvatske na ovoj sednici.

Predstavnik SAD je izrazio zadovoljstvo zbog presude 

"Danas je istorijski dan, danas je osuđen Mladić. Pre 30 godina su on i njegove pristalice počele kampanju etničkog čišćenja, a posebno se sećamo dana kada su ušli u Srebrenicu i ubijali ljude.Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišiću i Stamatoviću.

On je pozvao sve zemlje da sarađuju sa Mehanizmom i naglasio je njegovu važnost kako bi se postigla pravda.

"Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dve osobe zbog zastrašivanja svedoka. Srbija je član UN, i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma i SAD poziva Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja", kazao je predstavnik SAD.

On kaže da Srbija mora da radi još mnogo kako bi se suočila sa istorijom.

Oštra reakcija Rusije - Okrećete glavu pred zločinima Albanaca

Predstavnik Rusije je sarkastično primetio entuzijazam koji vlada među predstavnicima zapadnih sila kada se priča o osuđivanju Srba.

"Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godina gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda", kazao je on.

Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde.

"Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika", rekao je ruski predstavnik i dodao da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

Predstavnik Rusije je podsetio na loše zdravlje Ratka Mladića, i da i dalje nisu dobili nikakve informacije o tome.

Očekuje se hapšenje Stamatovića i Stanišića

Drugi se obratio glavni tužioc Serž Bramerc i rekao da je "pravda" izvršena, nakon što je Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu kao i da je mnogo onih kao Mladić i da je veoma bitno da pravda bude zadovoljena.

Bramerc je rekao da u slučaju Stanišića i Stamatovića očekuje presudu u skorijoj budućnosti, i da njegova kancelarija traži još šest begunaca.

Srbija ne ispunjava svoje obaveze 

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma Aguis pozdravio je predsedavanje Estonije i saopštio je da je usvojena agenda sednice i podsetio je da je pre nekoliko sati izrečena presuda doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću.

"Zahvaljujući tužilaštvu i podršci međunarodne javnosti je on uhapšen i osuđen. To šalje snažnu poruku svim zločincima, koji sada znaju da će biti privedeni pravdi gde god da su, ili koje god pozicije da drže", rekao je on i dodao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.

Vučić je u petak tokom obraćanja građanima ukazao na to da će na sednici rukovodstvo Republike Srbije biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.