Svijet

UPAD AMERIČKIH VOJNIKA U BUGARSKU

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir

Vlasnik male fabrike suncokretovog ulja u Bugarskoj optužio je američke vojnike da su izvršili prepad na njegov objekat za vrijeme vojne vežbe NATO-a prošlog mjeseca. On je rekao da je podnio tužbu protiv odgovornih za incident koji se dogodio 11. maja.

upad američkih vojnika
Izvor: Kurir

"Brzi odgovor 2021" ( Swift Response) je multinacionalna vježba pod vođstvom američke vojske koja je održana u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji i u kojoj je učestvovalo više od 7.000 padobranaca iz 10 zemalja NATO-a.

Tokom vježbe, pripadnici 173. vazduhoplovne brigade sa sjedištem u Italiji simulirali su zauzimanje i obezbjedjivanje napuštene vazduhoplovne baze Češnjegirovo na jugu Bugarske raščišćavanjem bunkera i drugih struktura, navodi se u saopštenju američke vojske.

Američki vojnici su 11. maja ušli i raščistili zgradu pored aerodroma za koju su mislili da je dio područja za obuku, ali se ispostavilo da su je zauzeli bugarski civili koji vode privatni posao, navodi se u saopštenju.

"Nijedno oružje nije upotrebljeno ni u jednom trenutku tokom akcije", navodi se u saopštenju vojske.

Bugarski predsjednik Rumen Radev rekao je da je "apsolutno neprihvatljivo da vojne jedinice, bilo da su deo bugarskih ili stranih oružanih snaga, ugrožavaju život i spokoj bugarskih građana".

"Vježbe na bugarskoj teritoriji koje uključuju naše saveznike treba da pojačaju osjećaj bezbjednosti i povjerenja u kolektivnu odbranu, umesto da izazivaju napetost medju Bugarima", rekao je Radev.

Američka ambasada u Bugarskoj izvinila se preduzeću i njegovim zaposlenima.

"Uvijek učimo iz ovih vježbi i u potpunosti istražujemo uzrok greške" navedeno je u saopštenju ambasade.

"Sprovešćemo rigorozne procedure kako bismo jasno definisali naša područja za obuku i spriječili ovu vrstu incidenta u budućnosti."

Tagovi