Svijet

PRAVI NEBESKI SPEKTAKL - SUPER KRVAVI MJESEC: Evo gdje će moći da se vidi ovaj nevjerovatan fenomen!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Evo šta to znači.

Izvor: Profimedia

Do potpunog pomračenja Mjeseca doći će danas, a on će u trenutku pomrčenja biti crven zbog čega se naziva i "krvavi Mjesec". Takođe, on će biti malo veći nego inače pa se još naziva "super Mjesec".

Zahvaljujući pomračenju Mesec neće biti samo super, već i "krvav", saopštila je američka NASA.

Takozvani krvavi Mjesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja nađe direktno između Mjeseca i Sunca i kada sakriva Mjesec od sunčevih zraka, a ime "crveni" (krvavi) nosi zbog crvenog odsjaja. Tokom pomračenja Mjeseca vidi se sjenka Zemlje projektovana na njenom prirodnom satelitu.

"Kada se to dogodi, jedino svijetlo koje dopire do površine Mjeseca je sa ivice Zemljine atmosfere. Molekuli vazduha iz Zemljine atmosfere rasipaju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektuje se na površinu Mjeseca crvenim sjajem, zbog čega ovaj satelit izgleda crven", pojasnila je NASA. Rezultat je "svetlosni prsten" oko Mjeseca, za koji se još ne može predvidjeti koliko će biti crven.

Potpuno pomračenje Mjeseca će moći da se vidi iz istočne Azije, Australije, širom Pacifika i iz Amerika. U SAD najbolje će moći da ga vide stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država.

Vidljivost pomračenja Sunca zavisi od geografske lokacije posmatrača, dok pomračenja Mjeseca može da se vidi sa bilo kog mjesta na našoj planeti na kom je Mjesec iznad horizonta u vrijeme pomračenja.

Ovogodišnji majski super Mjesec naziva se još i "cvjetni mjesec", biće veći nego inače, jer će biti i najbliži Zemlji, a naziva se cvjetnim zbog obilja cvijeća koje cvjeta u to vrijeme na Zemlji.

Samo pomračenje trajaće oko 14 minuta, a cio događaj oko pet sati, od 8:47 do 13:49 sati po Koordinisanom univerzalnom vremenu, što znači da će u Aziji moći da se vidi predveče, a u SAD u ranim jutranjim satima.

Za one koji neće moći golim okom da prate pomračenje, organizovana je i virtuelna teleskopska projekcija.

Tagovi