Svijet

HAOS NA NEBU ZBOG BJELORUSIJE: Pogledajte šta je pilot morao da izvede kada mu je saopšteno da ne smije dalje!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Većina zemalja suspendovala letove iz Bjelorusije.

Izvor: twitter/screenshot/@Flightradar24/YouTube/Screenshot/Planes at Moscow

Bjeloruski putnički avion na letu iz Minska za Barselonu okrenuo se usred leta nakon što je iz Poljska obaviještena flota da možda neće moći ući u francuski vazdušni prostor.

Čelnici Europske unije naredili su nadležnima da nametnu nove sankcije Bjelorusiji i pronađu način da se zabrani let bjeloruskim prevoznicima u vazdušnom prostoru EU nakon što je prisilno prizemljen Rajanerov avion u Minsku i uhapšen novinar. Let 2869 bjeloruskog državnog prevoznika Belavije iz Minska trebalo je poslepodne da sleti u Barselonu.

 "Taj pilot je od nas primio informaciju da je francuski vazdušni prostor blokiran i da možda ima problem s ulaskom", rekao je portparol Poljske agencije za vazdušni saobraćaj  promet Pavel Lukasievic. Belavia je odbila da komentariše slučaj.

Francuski ministar saobraćaja Žan-Batist Džebari rekao je u ponedeljak da je Francuska suspendovala letove Belavije u svom vazdušnom prostoru. Belavia je objavila da joj je zabranjeno da leti u Litvaniju, Letoniju, Francusku, Švedsku, Veliku Britaniju, Finsku, Češku i Ukrajinu.

Poljska trenutno dopušta Belaviji ulazak u njen vazdušni prostor. Avion iz Minska u Varšavu sletio je u poljsku prijestolnicu danas u 12:20.

Pogledajte kakav manevar je morao da izvede pilot iznad Bjelorusije nakon što mu je saopšteno da je zabranjen ulaz u vazdušni prostor većine zemalja EU.