Svijet

OGLASILI SE IRCI O LUKAŠENKOVOM PRESRIJETANJU RAJNEROVOG AVIONA: U letjelici nije bilo ništa sumnjivo!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Kompanija Rajaner saopštila je da ništa sumnjivo ni potencijalno opasno nije pronađeno u avionu koji je bjeloruska vazdušna kontrola pozvala danas da prinudno sleti na aerodrom u Minsku, piše Kurir.

Izvor: Kurir/Printscreen/Youtube, Printscreen/Flight Radar

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio je da avion koji je leteo ka Litvaniji i, između ostalih putnika prevozio i Romana Protaševiča, mladog bjeloruskog opozicionog blogera, danas prinudno sleti na aerodrom u prijestonici Bjelorusije, prenosi Rojters.

Bjeloruski opozicioni aktivista Roman Protaševiča je uhapšen nakon slijetanja aviona, a predsjednik Litvanije Gitanas Nauzeda zatražio je od Bjelorusije da ga odmah oslobodi. "Pozivam NATO i saveznike u EU da neodložno reaguju na prijetnju koju predstavlja bjeloruski režim za međunarodno civilno vazduhoplovstvo.

Međunarodna zajednica mora odmah da odreaguje da se ovako nešto više ne bi ponovilo", poručio je litvanski predsjednik. Vrhovni sud Bjelorusije označio je 20. oktobra 2020. godine kanal Nekstia Telegram kao ekstremistički, a njegovog osnivača Stepana Putila i glavnog urednika Romana Protaševiča optužio za organizovanje pobune i podsticanje na mržnju, prenio je ranije TAS S. Kompanija Rajaner izvinila se svojim putnicima zbog kašnjenja ukazavši da je situacija "izvan kontrole kompanije", navodi Kurir.

Oštre osude iz Evrope zbog incidenta sa avionom "Rajanera"

Hapšenje bjeloruskog opozicionra nakon prinudnog sletanja aviona kompanije "Rajaner" u Minsk zbog dojave o podmetnutoj bombi, koja se ispostavila kao lažna, naišlo je danas na oštra reagovanja EU i Velike Britanije. Rojters javlja da je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio prinudno slijetanje u Minsk aviona kompanije "Rajaner" u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič. Avion je letio na relaciji Atina (Grčka) - Vilnjus (Litvanija).

BJELORUSKI NOVINAR
Izvor: Sky News

 Šef diplomatije EU, Žosep Borelj navodi da EU pažnjivo prati razvoj situacije oko leta iz Atne za Viljnus koji je zbog navodne "sigurnosne prijetnje" prinudno spušten u Minsk. "Bjeloruske vlasti su odgovorne za bezbjednost svih putnika. Svi putnci moraju odamh nastaviti nastaviti svoje putovanje", poručio je Borelj na Tviter nalogu. Povodom infromacija da su bjeloruske vlasti iz prinudno spuštene letjelice izvele opozicionog novinara i disidenta Romana Protaseviča, koji je živio u u egzilu u Poljskoj, iz EU pozivaju na "hitno oslobađanje svih putnika".

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, pozvao je na hitnu istragu Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, povodom ovog slučaja. Litvanija je apelovala na hitnu reakciju Evropske unije i NATO, dok je Njemačka zatražila momentalno objašnjenje od bjeloruskih vlasti.

''Ukoliko se ovo ispostavi tačnim, ovo je slučaj terorizma. Trebalo bi da EU odredi konsekvence", napisao je na Tviteru Norbert Retingen, direktor savjeta za spoljnu politiku Donjeg doma njemačkog Bundestaga. Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je rekao da je u pitanju "sramni akt državnog terorizma". Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je akcija bjeloruskih vlasti "apsolutno neprihvatljiva", kao i da se "putnicima mora hitno omogućiti da nastave put".

Iz "Rajanera" su rekli da je posadu obavijestila bjeloruska vlast da postoji potencijalna bezbjednosna prijetnja i da treba da sleti na najbliži aerodrom, a to je Minsk, naglašav a Kurir.

Avion je bezbjedno sletio, putnici su iskrcani, a onda su bezbjednosne službe počele sa provjerama putnika. "Kašnjenje aviona je van naše kontrole", dodali su iz "Rajanera". Bjeloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska, Lukašenkov glavni rival na izborima prošle godine, je rekla da su bjeloruske vlasti "ugrozile bezbijednost putnika i cijele civilne avijacije zbog kazne jednog čovjeka, koji je bio urednik bjeloruskog najvećeg nezavisnog Telegram kanala".

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je poručio putem Tvitera da je prinudno sletanje "Rajanera" kako bi se uhapsio novinar "bez presedana i šokantno". "Zahtijevamo da se svi putnici odmah puste. Sjutrašnji Novinarski savet EU (EUCO) mora da naglasi o potrebi da se izvrši pritisak na Bjelorusiju. Što je mnogo, mnogo je", naveo je Micotakis.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian je rekao da je naređenje predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da avion sleti "neprihvatljivo". Oglasilo se i austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova koje traži nezavisnu međunarodnu istragu o incidentu sa "Rajanerom".

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Domink Rab je na Tviteru objavio da Britanija "sarađuje sa saveznicima i da će nečuvena Lukašenkova akcija imati ozbiljne posledice", zaključuje Kurir.