LEKCIJA

AMERIKANCI PROVOKACIJU RUSKOG PILOTA PLATILI SKUPO: Letjeli ka SSSR i pokazali mu srednji prst, evo kako je uzvratio!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Hladni rat između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza nekada je bio predmet velike brige čitavog svijeta, jer su dvije najveće svjetske sile bile na ivici vojnog sukoba u punom obimu, piše Kurir.

Izvor: Kurir/ Profimedia

Danas događaji tih godina ponovo dobijaju na značaju s obzirom da su odnosi SAD i Rusije na vrlo niskom nivou. SAD i njihovi NATO saveznici ponašaju se prilično agresivno u "dvorištu Ruske Federacije", što može prouzrokovati oštru eskalaciju situacije, ocjenjuje kineska agencija Sohu, navodeći da američka vojska dozvoljava sebi da vrijeđa protivnike, ne razmišljajući o posledicama.

Kineski stručnjaci podsjetili su da se prije nekoliko decenija u blizini granica SSSR-a dogodila izuzetno burna epizoda, usljed čega je američka vojska strogo kažnjena zbog svog uvredljivog gesta prema pilotima sovjetskih lovaca, navodi Kurir.

Prema agenciji Sohu, sve je počelo činjenicom da je sovjetska letjelica primijetila američki avion koji se velikom brzinom uputio ka teritorijalnim vodama SSSR-a. Lovac Su-27 poslat je u susret američkoj borbenoj jedinici, piše Kurir.

Avion se približio stranoj letjelici i kružio iznad njega. Kao odgovor, posada američkog aviona pokazala je srednji prst sovjetskom pilotu. On nije mogao da podnese takvu uvredu, poletio je iznad američkog aviona i otvorio poklopac jednog od svojih rezervoara za gorivo. Tako se oko skoro tona goriva izlila pravo na glave američkih pilota.

Kineska agencija ocjenjuje da je ova epizoda danas aktuelnija nego ikad. Američka vojska i njihovi saveznici treba da je se sjećaju svaki put kads se svojim avionima približe ruskim granicama, zaključuje Sohu.