Svijet

SPEKTAKULARNA PARADA U MOSKVI: Proslava Dana pobjede, prisustvuje više od 12.000 vojnika (FOTO, VIDEO)

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Obilježava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, a 76 godina od kapitulacije nacističke Njemačke.

Izvor: Profimedia

U svijetu se danas obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu - 9. maj, a 76 godina od kapitulacije nacističke Njemačke. 

U Moskvi se održava tradicionalna Parada, inače najveća vojna smotra na svijetu povodom ovog dana, ali je pod znakom pitanja letački program, jer se na sjeveru Moskovskog regiona očekuje kiša sa susnežicom.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, više od 12.000 vojnika, 191 jedinica vojne kopnene opreme, kao i 76 aviona i helikoptera učestvuje na paradi povodom Dana pobjede. Muzičku pratnju obezbjeđuje orkestar Ministarstva odbrane.

Paradom komanduje vrhovni komandant Kopnene vojske general vojske Oleg Saljukov, a prisustvovaće ruski državni vrh na čelu sa Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Šojgu je već počeo sa tradicionalnim pozdravljanjem trupa.

I širom Evrope se obeležava Dan pobjede, u znak sjećanja na žrtve i završetak Drugog svjetskog rata, ali i Dan Evrope zbog početka stvaranja zajednice evropskih zemalja, pet godina kasnije.

Evropska služba za spoljne poslove Evropske unije (EEAS) je navela na sajtu da zbog restriktivnih mjera usled pandemije korona virusa neće biti ceremonije u Briselu, ali da će biti virtuelnih događaja.

Francuska je jedna od retkih država koja će obilježiti Dan pobjede tako što će predsednik Emanuel Makron danas položiti vijenac na spomenik Neznanom junaku uz ograničeno prisustvo zvaničnika i vojske.

Dan pobjede će se obeležiti i u Australiji, s obzirom na to da je oko 10.000 australijskih vojnika izgubilo život u borbama sa nacističkim snagama.

Kula Menara visoka 421 metar u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru danas će biti u znaku boja Evropske unije, kako zbog Dana pobjede, tako i zbog Dana Evrope.

Tagovi