Svijet

PRIJETI DA PREUZME VLAST U JEDNOJ ON NAJMOĆNIJIH ZEMALJA SVIJETA: A porijeklom je iz Srbije!

Autor Draga Ivanović Izvor esspreso.rs

Lapid može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajanu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina, piše portal Esspreso.

Izvor: screenshoot/ youtube

Njegova partija je na četvrtim izborima za manje od dvije godine osvojila 17 poslaničkih mandata i druga je po veličini u Knesetu poslije Netanjahuovog konzervativnog Likuda sa 30 poslanika. Lapid teži vladi nacionalnog jedinstva kako bi smijenio Netanjahua, kome se sudi za korupciju.

Predsjednik Izarela je ocijenio da su Izraelci suočeni sa zbrkom, ako ne i političkom krizom već neko vrijeme, ali da ne smiju dozvoliti da to podrije njihovu vjeru u ispravan put.

Rivlin je rekao da se konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, Kneset, na izborima 23. marta i izrazio uvjerenje da Lapid, vođa partije centra „Ima budućnosti“ (Ješ atid), ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju.

On sada ima na raspolaganju četiri nedjelje da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima, a suočava se sa teškim zadatkom jer partije u Knesetu imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema Netanjahuu.

Međutim, Lapid može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajnu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina, piše portal Esspreso.

– Vrijeme za novu vladu je došlo. To je istorijska mogućnost da se sruše prepreke koje dijele izraelsko društvo, da se ujedine religiozni i sekularni, ljevica, desnica i centar – ocijenio je Lapid.

Novi mandatar najavio brzo obrazovanje izraelske vlade jedinstva

Jair Lapid, novi mandatar za sastav izraelske vlade, najavio je da će nastojati da obrazuje vladu jedinstva „što je moguće prije“.

Pokojni otac Jaira Lapida, Jozef „Tomi“ Lapid, rodom je iz Novog Sada, rođen pod imenom Tomislav Lampel, a bio je novinar, političar i ministar pravde Izraela u periodu 2003-2004.

Lapidova partija je druga po veličini u Knesetu sa 17 poslanika, a on, kako je još ranije rekao, teži da smijeni Netanjahua kome se trenutno sudi za korupciju.

Ako opozicija uspije da obrazuje vladu jedinstva, to će značiti kraj vladavine Netanjahua koji je 12 godina uzastopno na funkciji premijera. U protivnom Izraelci bi mogli na jesen da glasaju peti put od aprila 2019.

Tagovi