video

SVIJETU PRIJETI KATASTROFA! Dio kineske letjelice nekontrolisano ide ka zemlji, svi u strahu - ne zna se gdje će pasti!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Dio rakete kojom je lansiran prvi kineski modul za svemirsku stanicu Tjanhe pada na Zemlju, a ne zna se na koju lokaciju na planeti bi mogao da padne.

Izvor: YouTube/Printscreen/ CRUX

Velika katastrofa prijeti da se dogodi 8. maja jer jezgro lansirane kineske rakete ide nekontrolisano ka Zemlji, te postoji mogućnost da uđe u atmosferu.

Naime, nakon uspješnog početka sklapanja kineske svemirske stanice i postavljanja u orbitu modula "Tianhe" 29. aprila raketa "Long March-5B", odnosno njeno jezgro, je započeo je njen nekontrolisan pad.

Posle nekoliko bezuspješnih pokušava da se obezbijedi njen povratak na zemlju, jezgro rakete dugo 30 metara sada prijeti da u narednih uđe u atmosferu Zemlje.

Postoji bojazan da, iako njenu površinu čini odsto vodenih površina, da jezgro rakete ipak padne na neko naseljeno poručje. Ona se nekontrolisano kreće i nije moguće predvidjeti gdje će tačno da padne.

Naučnici smatraju da će veći dio sagorjeti u atnosferi, ali da ipak postoji  realna opasnost da će neki djelovi rakete preživjeti i pasti na Zemlju.

Ovakav događaj ne bi bio izolovan. U  maju 2020. godine već se desila slična situacija, kada je veći dio jezgra iste rakete sagorjelo u atmosferi, ali su neki djelovi završili u Atlantskom okeanu, ali i na naseljenim mjesta u Obali Slonovače. Tada na sreću nije bilo povrijeđenih, ali je zabilježena velika materijalna šteta.

Neke prognoze govore da će jezgro rakete mase oko 21 tone pasti u subotu 8. maja sa vjerovatnoćom pada djelova na naseljena područija, a na ovo upozorava američka vlada.

Tagovi