Svijet

PROMJENE NA NOKTIMA ZNAK DA STE MOŽDA PRELEŽALI KORONU: Britanski epidemiolog objavio nova saznanja!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Evo koje promjene na noktima su potencijalni znak da ste preležali kovid-19

Izvor: Twitter/Screenshot/Tim Spector

Neki ljudi koji su bili zaraženi korona virusom nisu imali nikakve simptome, tako da nisu ni svjesni da su preležali ovaj virus. Međutim, određene promjene na noktima mogu biti pokazatelj da je virus bio u organizmu.

Ugledni britanski epidemiolog dr Tim Spektor objavio je na svom Twitter nalogu novo saznanje – jasna vodoravna linija ili udubljenje na noktima mogu biti znak preležane korone.

"Da li vam nokti izgledaju čudno? Kovid nokti su sve češći kao promjena koja se javlja nakon infekcije. Mogu da se jave bez osipa na koži i djeluju potpuno bezopasno", napisao je epidemiolog uz priloženu fotografiju.

Ono što je važno napomenuti je da ove promjene ne moraju da se jave kod svih koji su preležali koronu, niti se vezuju isključivo za kovid.

Dermatolog dr Tanja Blejker, kao i epidemiolog dr Tim Spektor, istakli su da se ove promjene na noktima mogu javiti i usljed drugih zdravstvenih problema i bolesti – hipertenzije, epilepsije, Kavasaki virusa, neuhranjenosti, kao i usljed povišene telesne temperature.

Blejkerova dodaje i da se ove linije najčešće javljaju dvije do tri nedelje nakon bolesti, a na noktima na nogama nešto kasnije. Ne postoji tretman za ovu promjenu na noktima, već će udubljenje ili linija vremenom izrasti sa noktom, za šta je potrebno otprilike oko šest mjeseci.