Svijet

POZIV NA PUČ U FRANCUSKOJ, SPREMA SE GRAĐANSKI RAT? Ogroman problem za Emanuela Makrona

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Otvoreno pismo grupe penzionisanih generala u kojem se traži "odbrana Francuske" od islamizma nailazi na simpatije javnosti, ali to predstavlja problem za predsjednika Emanuela Makrona pred predsjedničke izbore naredne godine, prenosi danas Dojče vele.

Izvor: Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

U pismu 20-ak generala u penziji pominje se "opasnost po Francusku" od "islamizma i horda iz predgrađa" velikih gradova, koja naseljavaju migranti i gdje, kako neki tvrde, vlada bezakonje.

U tekstu u jedva skrivenom pozivu na puč navodi se da ukoliko vlasti sjede skrštenih ruku, "moglo bi da dođe do finalne eksplozije i intervencije aktivnih (vojnih) drugova" kako bi se zaštitile francuska civilizacija i nacija.

Među potpisnicima je i nekadašnji general Kristijan Pikmal koji je 2016. otpušten iz vojske zbog radikalnih desničarskih stavova. Pismo su potpisali i aktivni članovi i lokalni funkcioneri ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen (Marine). 

Na spisku potpisnika se našlo i 18 aktivnih vojnika koji bi trebalo da budu otpušteni iz službe, kako je najavio načelnik Generalštaba Fransoa Lekoentr (Francois Lecointre). I penzionisani oficiri su obrisani iz rezervnog sastava vojske, dodaje DW.

Marin Le Pen je sa zadovoljstvo dočekala otvoreno pismo.

"Obaveza je svih francuskih patriota... da ustanu i stvarno spašavaju zemlju", navela je ona, ali je dodala da to mora biti "mirna borba", stvarajući naizgled distancu od koketiranja sa pučem.

To pismo dolazi u nezgodnom trenutku za Makrona, jer skreće pažnju da je u vojnim redovima, prema anketama, manje popularan od Marin Le Pen.

Dio Francuza, prema ispitivanju javnog mnjenja, ocenjuje da Makron nije dovoljno učinio u oblasti bezbjednosti. To pitanje je osjetljivo u Francuskoj koja je od 2015. godine bila meta nekoliko velikih terorističkih napada.