Svijet

KORONA KOSI PO SVIJETU, BROJKE SU ZASTRAŠUJUĆE: Za nedelju dana novozaraženih koliko za prvih 5 MJESECI pandemije!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ovo su najteže pogođene zemlje!

Izvor: Tanjug/AP/Anupam Nath

Prije godinu dana, kada je pandemija korone bila tek na začetku, Svjetska zdravstvena organizacija apelovala je na globalni pristup problemu kao jedini način da izađemo iz opasnosti.

Danas, godinu dana kasnije, iako Srbija brojke drži pod kontrolom primjenom masovne imunizacije, brojke na globalnom nivou su strašne a do mnogih zemalja vakcina ne dolazi na vrijeme, što ima katastrofalne posledice. U poslednjih nedelju dana, na svjetskom nivou je zabilježeno novih slučajeva infekcije, koliko u prvih pet mjeseci pandemije ukupno!

U Indiji je situacija užasna, bolnice nemaju ni osoblja, ni kiseonika, a mrtve broje u hiljadama..

Turska je uvela lokdaun prošle nedelje u pokušaju da se izbori sa brojkama i stopom infekcije koja je trenutno najviša u Evropi.

Prošle nedelje i Iran je prijavio najveći dnevni broj umrlih, ta zemlja već je u četvrtom talasu, a u Brazilu je broj mrtvih po milionu stanovnika najviši. Do sada je Brazil zabilježio ukupno 14,5 miliona inficiranih i skoro 400.000 smrti.

Na svjetskom nivou, broj slučajeva raste već devet, a broj umrlih već šest nedelja uzastopno, što je potvrdila i SZO u saopštenju prošle nedelje.

"Da bismo lakše shvatili - prošle nedelje je na svjetskom nivou zabilježeno slučajeva infekcije, koliko za prvih pet mjeseci pandemije ukupno", izjavio je tada generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Tagovi