Svijet

PRIJETI LI FRANCUSKOM PREDSJEDNIKU VOJNI PUČ? Bivši generali i vojnici pismom napali Emanuela Makrona!

Autor Gordana Bojanić Izvor Agencije

Njihovo pismo oštro je osudila francuska vlada.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Eric Gaillard/Pool

U Francuskoj se nastavlja polemika oko otvorenog pisma predsjedniku Emanuelu Makronu koje su 21. aprila potpisali bivši i sadašnji pripadnici vojske, upozorivši na prijetnju građanskim ratom.

BBC prenosi da su u kolumni, koju je na 60. godišnjicu neuspjelog državnog udara objavio desničarski list, bivši pripadnici vojske pozvali Makrona da zaustavi dešavanja u zemlji koja u rukama islamista tone u haos i građanski rat, a u istim novinama u kojima je objavljen apel Marin Le Pen, koja predvodi krajnju desnicu u zemlji, objavila je kolumnu u kojoj je podržala akciju penzionisanih generala i pozvala ih da joj se pridruže.

Oko hiljadu vojnika, među kojima je oko 20 penzionisanih generala i drugih 80 bivših visokih oficira, potpisalo se na pismu objavljenom u desničarskom magazinu "Valer aktuel" i u njemu se navodi da će ako ništa ne bude urađeno njihovi aktivni drugovi stupiti u akciju zaštite nacionalnih vrijednosti i sunarodnika na teritoriji Francuske. U pismu oni tvrde da islamisti preuzimaju čitave djelove nacionalne teritorije.

Među potpisnicima pisma nalazi se Kristijan Pikemal (80), general u penziji, bivši komandir Legije stranaca, koji je izgubio počasti kao general u penziji nakon što je bio uhapšen zbog učešća u antiislamskim demonstracijama 2016.

Pismo je oštro osudila Makronova vlada, uporedivši ga s neuspjelim vojnim udarom koji su prije 60 godina pokušali generali protiv tadašnjeg predsjednika Šarla de Gola. Pripadnicima francuske vojske, bilo da aktivno služe ili su rezervisti, zabranjeno je da javno izražavaju mišljenje o religiji i politici, a ministarka odbrane Francuske Florens Parli zatražila je da potpisnici pisma budu kažnjeni.

Makron: Francuska ne odustaje od borbe protiv islamističkog terorizma

Francuski predsjednik Emanuel Makron prije nekoliko dana je izjavio da njegova zemlja neće odustati od borbe protiv islamističkog terorizma. Makron je to rekao posle napada jednog Tunišanina ispred policijske stanice u Rambujeu kod Pariza.

Tada je Tunišanin, od ranije poznat policiji, ubio nožem službenicu koja je izašla na pauzu za ručak.

Inače, kada se radi o popularnosti Makrona, tačno 61 odsto Francuza ne bi glasalo za sadašnjeg predsjednika u prvom krugu izbora ukoliko bi se kandidovao, prenio je ranije list Poen poslednje istraživanje javnog mnjenja.

U istraživanju, godinu dana pred predsjedničke izbore u Francuskoj, većina ispitanika, 59 odsto, ocijenila je da je centrista Makron "loš predsjednik", a dobro mišljenje ima oko 40 odsto Francuza, prenio je list. Makronova popularnost sa oko 40 odsto ostaje prosječno ista kao kod njegovih prethodnika godinu dana pred nove izbore.

Što se tiče popularnosti političkih ličnosti, na prvom mjestu je i dalje bivši premijer Eduar Filip sa 45 odsto. Slede bivši ministar ekologije Nikola Ilo (34 odsto) i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (29 odsto). Anketa je sprovedena 21. i 22. aprila nad više od 1.000 ispitanika. U Francuskoj predsjednik obično bude izabran u drugom krugu izbora.