Svijet

MUTANT KORONE NAPRAVIO PAKAO: Zastrašujući snimci sa ulica, spaljuju mrtve - Indija na rubu totalne propasti FOTO, VIDEO

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Indija je registrovala danas rekordna 3.293 nova smrtna slučaja od kovida 19, čime je ukupni broj prešao 200.000, saopštile su vlasti.

Izvor: Profimedia

Tokom prethodna 24 časa potvrđeno je 360.960 novih infekcija, što je najviše u svijetu u jednom danu do sada.

Prema zvaničnim podacima, ukupni broj umrlih je 201.187, a zaraženih blizu 18 miliona.

Najveće žarište je zapadna država Maharaštra, gdje je epidemija i počela u ovoj zemlji. Država koja spada među najbogatije u Indiji potvrdila je sinoć preko 66.000 infekcija u jednom danu.

To je više nego u bilo kojoj drugoj indijskoj državi. U Maharaštri je zabilježena i trećina svih smrtnih ishoda od kovida 19.

Bi-Bi-Si prenosi da je Zapadni Bengal sledeća država koja bi mogla da postane veliko žarište korone. 

Ovdje se trenutno bilježi veliki rast broja infekcija nakon masovnih predizbornih skupova. Kampanja i dalje traje, a mitinzi se i dalje održavaju.

Premijer Narendra Modi u međuvremenu je otkazao svoje skupove posle oštrih kritika, ali lokalni političari to još nisu uradili. Izborna komisija sada je ograničila skupove na najviše 500 ljudi.

Slike i snimci koji dolaze iz te zemlje pokazuju da su na rubu propasti, a leševe umrlih od kovida spaljuju na ulicama.

Pogledajte:

U Zapadnom Bengalu nisu uvedene mjere zatvaranja niti policijski čas, iako je država zabilježila 16.403 slučaja zaraze u prethodna 24 časa.

U Indiju su počele da pristižu vitalne medicinske zalihe iz inostranstva dok bolnice i dalje ne mogu da primaju nove pacijente zbog nedostatka kreveta i kiseonika.

Britanija je isporučila 100 respiratora i 95 uređaja za proizvodnju kiseonika, ali je premijer Boris Džonson poručio da njegova zemlja nema viška vakcina.

Francuska šalje osam velikih generatora medicinskog kiseonika, a Irska, Njemačka i Australija šalju slične aparate i respiratore.

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je urgentnu potrebu za medicinskim kiseonikom.

"Aktuelni talas je ekstremno opasan i zarazan i bolnice su preopterećene", rekao je glavni ministar Nju Delhija Arvind Kerival.

On je dodao da će velike javne površine u glavnom gradu biti pretvorene u bolnice za intenzivnu negu.  

Tagovi