Svijet

BAJDEN PRIZNAO - POČINJEN JE GENOCID! Prvi američki predsjednik koji je odao počast žrtvama ogromnog masakra

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan neće biti srećan zbog ove odluke i mnogi smatraju da bi ovo moglo da znači zaoštravanje odnosa sa SAD.

Izvor: Profimedia

Američki predsjednik Džo Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine. Time je Bajden postao prvi američki predsjednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bijela kuća, navodi se da je "milion i po Jermena deportovano, masakrirano i otjerano u smrt u kampanji istrebljenja". Kako su naveli, "američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo prije 106 godina".

Američki predsjednici su decenijama priznavali zločine nad Jermenima od 1915. do 1917. ali su izbjegavali da upotrebe izraz "genocid" da ne bi otuđili Tursku.

U Jermeniji se danas obilježava Dan sjećanja na žrtve. Oko 30 zemalja priznalo je taj masakr kao genocid, a sjutra se očekuje da to učini i Bajden. Turska i Jermenija se spore oko maskara nekoliko stotina hiljada Jermena za vrijeme otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu. Jermenija smatra taj masakr genocidom, dok to Turska žestoko odbacuje, tvrdeći da je broj poginulih preuveličan.

Istoričari procjenjuju da je u otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svjetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. vijeka.

Nasljednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obije strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.