Svijet

BIL GEJTS PROGNOZIRAO ŠTA NAM SLIJEDI U NAREDNOM PERIODU! Poslao važnu opomenu svijetu - "Nismo se pripremili..."

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

“Kad nas je pandemija pogodila, shvatili smo da je to globalni problem i da moramo da organizujemo resurse na svjetskom nivou”, izjavio je Bil Gejts.

Izvor: YouTube/printscreen/CNN

Osnivač Majkrosofta je u intervjuu za Skaj njuz rekao da se “svijet nije pripremio za pandemiju korona virusa ni blizu koliko je trebalo”, dodavši kako će vakcina pomoći ljudima da se vrate u normalu.

Takođe je otkrio da je njegova organizacija, fondacija Bil i Melinda Gejts, pomogla da se mobilizuju resursi da igraju ulogu u dovođenju pandemije pod kontrolu. 

“Kad nas je pandemija pogodila, shvatili smo da je to globalni problem i da moramo da organizujemo resurse na svjetskom nivou. Mnogi su pomogli, naročito Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i SAD, pa su zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i našom fondacijom rekli: ‘Ok, šta možemo da uradimo?'” rekao je Bil Gejts.

“CEPI (Koalicija za inovacije u spremnosti na epidemije) je pomogla u istraživanju vakcina, GAVI (Savez za vakcinisanje) je kupovao vakcine, Globalni fond je finansirao terapije na bazi kiseonika. To je ono što je radila ACT-A, koristila je sve dodatne resurse i koordinisala ih na globalnom nivou”, rekao je Gejts.

ACT-A je globalni savez koji koordiniše nabavku testovima, tretmanima i vakcinama širom sveta.

“Izuzetno je važno da smo to napravili jer se svijet nije pripremio za pandemiju ni blizu koliko je trebalo. Učili smo usput, ali rekao bih da, djelimično zbog onog što je napravila ACT-A, djelimično zbog novca koji su za razvoj i istraživanja dale Sjedinjene Države, sad imamo vakcine i vidimo da će ovoj pandemiji doći kraj”, rekao je Gejts.