Svijet

NAVALJNI SVE LOŠIJE: Nakon dvonedjeljnog štrajka glađu počeli da mu otkazuju bubrezi, prijeti mu srčani udar

Autor Draga Ivanović Izvor mondo.rs

"Njegovo stanje je zaista kritično", rekla je Aleksandra Zaharova, predstavnica Sindikata savjeta ljekara.

Izvor: YouTube/Printscreen/ вДудь

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni (44) ima povećan rizik od otkazivanja bubrega i njegov vid se pogoršao poslije više od dvije nedjelje štrajka glađu, saopštio je danas medicinski sindikat koji je povezan sa opozicionim ruskim političarom.

Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsjednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda ljekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

"Njegovo stanje je zaista kritično", rekla je Aleksandra Zaharova, predstavnica Sindikata savjeta ljekara, grupe koju ruske vlasti smatraju opozicionom.

Ona je pokazivala testove koje je dobila od advokata Navaljnog, rekavši da članovi sindikata nisu mogli da ga pregledaju.

"Vidjeli smo testove, izgledaju vrlo, vrlo loše. Nivo kalijuma mu je visok i ostali parametri ukazuju da bi bubrezi mogli uskoro da mu otkažu. To bi moglo da dovede do ozbiljnog problema i moguć je i srčani udar", dodala je ona.

Navaljni je osuđen na dvije i po godine u zatvoru, u februaru, zbog kršenja uslovne slobode, a uhapšen je na aerodromu kada se vraćao iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja, u Rusiju.