Svijet

TUŽAN DAN ZA BRITANCE: Sahrana koju je princ Filip isplanirao do detalja - od muzike do 4 stvari na kovčegu

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Vojvoda od Edinburga, princ Filip, biće sahranjen u subotu ujutru.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham/Kirsty Wigglesworth/Alastair Grant/Profimedia

Sahrana, koju je princ lično isplanirao do najsitnijih detalja, biće održana u subotu, 17. aprila u kapeli zamka Vindzor.

Kraljica Elizabeta II će se oprostiti od supruga s kojim je provela 73 godine u uskom krugu najbližih, i u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama u Britaniji.

Princ Filip preminuo je u 99. godini u zamku Vindzor, nakon kraćeg perioda lošeg zdravlja zbog kojeg je morao da bude i hospitalizovan na nekoliko nedelja.

U šest sati ujutru, kovčeg s prinčevim telom biće premešten iz privatne kapele u hol odakle će krenuti procesija. Gsti koji ne učestvuju u procesiji, krenuće tek nešto posle devet sati ka kapeli.

Telo princa biće položeno na automobil koji je sam dizajnirao, i prebačeno do mesta počivanja.

Kapela svetog Đorđa mesto je gde će se okupiti učesnici procesije, među kojima su prinčevi Čarls, Vilijam i Hari, koji dolazi bez supruge, Megan Markl.

Među članovima porodice i zvanicama koje ne učestvuju u procesiji su vojvotkinja od Kornvola, Kamila, princeze Judžini, Kejt i Zara, i drugi članovi kraljevske porodice.

Procesija će u 9.53 stići do kapele, gde će u 10 časova biti održan nacionalni minut ćutanja.

Kanterberijski nadbiskup vodiće službu, a gosti, kojih će biti ukupno 30, sedeće uz poštovanje distance od dva metra, s maskama. Hor od samo četiri člana pevaće komade koje je vojvoda od Edinburga odabrao. Po završetku službe, telo princa biće položeno u kraljevsku kriptu kapele. Na kovčeg princa biće položen njegov lični grb, mornarička kapa, mač i venac cveća.

Tagovi