Svijet

RUSKI PREDSTAVNIK U SAVJETU BEZBJEDNOSTI: "Kosovo je samo teritorija, nije država"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Na sjednici Savjeta bezbjednosta Ujedinjenih nacija raspravlja se o Kosovu.

Izvor: YouTube/printscreen/United Nations

Sam početak sjednice obilježio je incident zbog čega je došlo do kratkog prekida i konsultacija iza zatvorenih vrata. Naime, prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u Savjetu bezbjednosti, Dimitrij Poljanski, zatražio je na početku sjednice od predstavnice iz Prištine, ministarke spoljnih poslova u Kurtijevoj vladi Danike Gervale, da ukloni kosovsku zastavu koja se nalazila iza nje. 

On je tom prilikom istakao da Kosovo nije opštepriznata država i podsjetio da nekoliko članova tog tijela UN-a ne priznaje Kosovo.

"To je teritorija i osam članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija ne priznaje Kosovo kao državu", rekao je Poljanski i dodao da prikazivanje "zastave" nerpriznatog entiteta nije prihvatljivo.

Odmah zatim se za riječ javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva, a nakon toga je prenos sjednice bio prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.

Međutim, kada je nastavljen prenos sjednice predstavnica iz Prištine nije uklonila zastavu koja se nalazila iza nje. 

Nije dugo prošlo kada se desio još jedan skandal kada je prenos Poljanskog dok je govorio prekinut usred njegovog izlaganja, a nakon nekog vremena prenos je vraćen kada je govorio predstavnik Kine u Savjetu bezbjednosti.

Tokom svog izlaganja nakon nastavka sjednice Poljanski je naveo da se slaže sa stavovima srpskog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića.

Ruski predstavnik je tokom svog izlaganja upozorio na zahtjeve kosovskih političkih lidera da se Kosovo ujedini sa Albanijom.