Svijet

ELIZABETA I FILIP SU BILI ROĐACI, SPAVALI SU U ODVOJENIM SOBAMA, A ON JE BIO NEVJERAN: Jedna stvar im je sačuvala brak

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Engleska kraljica Elizabeta II i vojvoda od Edinburga princ Filip živjeli su u braku preko 70 godina, a njihov ekstravagantni život obilježio je niz pikanterija.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, file

Ovaj skladni brak je trajao sve do danas, do smrti princa Filipa koji je preminuo u 99. godini života. Dok jedni tvrde da je ovaj brak zaključen iz ljubavi, drugi navode da je to bio brak iz interesa i to u prvom redu zbog državnog interesa, kako to uglavnom i biva među monarhistima. 

Bilo je tu i jednog i drugog, a preko sedam decenija dugog zajedničkog života moralo je da izrodi mnogo neobičnih detalja na koje javnost nije mogla biti imuna. Naširoko se raspravljalo tokom ovog dugog perioda o njihovom braku.

Naime, pored toga što su bili rođaci, spavali su u odvojenim sobama, oni se nisu u javnosti držali za ruke, a princ je možda bio i nevjeran.

Bili su rođaci

Elizabeta i Filip su bili rođaci, što i nije rijetkost kod kraljevskih porodica. Naime, oni su bili rođaci trećeg koljena, imali su zajedničku čukunbabu. Elizabeta je imala 13 godina kad je upoznala Filipa i na prvi pogled se zaljubila.

Ona je živjela na dvoru dok je on vodio život običnog radnika, prao je suđe i radio kao ložač da bi preživio, sve dok naravno nije postao član engleske krune.

Spavali u odvojenim sobama

Iako su živjeli skladno, nikad nisu spavali u istom krevetu. Njih dvoje su čak spavali u odvojenim sobama, međutim, sobe su dijelila jedna vrata. Razlog za ovo je bio problem sa hrkanjem, pa su dvoje supružnika odlučili da na ovaj način srede problem neprospavanih noći.

Odrekao se jedne, da bi uzeo drugu krunu

Godine 1947. Filip je uzeo britansko državljanstvo, odrekao se titule princa od Grčke i Danske, a u novembru iste godine oženio se Elizabetom. Godine 1957. on postaje princ Velike Britanije, pa kao član britanske kraljevske porodice počinje redovno da ispunjava mnoge javne dužnosti.

Britanska kruna bila protiv braka

Elizabetini roditelji nisu blagonaklono gledali na Filipa. Njen otac je strahovao od toga kako će javnost gledati na njihov brak. Nisu mu se sviđali Filipovi maniri, njegovo prostačko ponašanje, glasan smijeh i mornarsko ponašanje.

Elizabeta vjenčanicu kupila bonovima

Iako je to bilo kraljevsko vjenčanje, bilo je daleko od glamura i raskoši. Posledice Drugog svjetskog rata osjećala je i britanska kruna, pa ni njih nije zaobišla posleratna nestašica. Vlada je tada budućoj kraljici odobrila dodatnih 200 bonova kako bi nabavila vjenčanicu.

Filip bio nevjeran?

Tokom 7 decenija njihovog braka, javnost je bila u prilici da nekoliko puta čuje spekulacije o Filipovom nevjerstvu. Mediji su prenosili da se on redovno viđao sa jednom neimenovanom ženom. Nikad nije objavljeno njeno ime, a princ Filip je uvijek oštro reagovao na ove navode, naravno svaki put je vijest demantovao. Takođe, ovi navodi nikad nisu ozbiljno uzdrmali njegov brak sa Elizabetom.

Nikad se ne drže za ruke u javnosti

Elizabeta i Filip se nikad nisu držali za ruke u javnosti iz prostog razloga što su bili pobornici vrijednosti "starog kova", a jedna od njih je bila je da se od emocija suzdržavaju u javnosti. 

Filip dobio titulu sa zakašnjenjem

Kada je Elizabeta krunisana, to nije značilo da je Filip automatski postao princ. On je ostao vojvoda od Edinburga i posle krunisanja 1953. godine. Titulu princa je dobio sa "malim" zakašnjenjem od 4 godine, tek 1957. godine. Navodi medija su bili da je ta titula bila ustupak kako bi se razmirice u braku malo smirile.

Iako veliki broj problema kroz koji je prolazio ovaj par, ono što je ga održalo je bilo to što oni nisu bili običan par. Kraljevski brakovi su uvijek pod budnim okom javnosti, a razvod sigurno ne bi dozvolili ni zvaničnici vlasti, a ni ugledni članovi krune. Brak je uvijek bio pod većim pritiskom da se ne rasturi, nego da dođe do razvoda.