detaljan spisak

10 NOĆENJA U GRČKOJ ZA 30 EURA! Cijene ljetovanja za najbrže su bukvalno SMIJEŠNE

Autor Gordana Bojanić Izvor Blic

Građani regiona ove godine ipak će moći na ljetovanje u Grčku, i to uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Za turiste, granice će biti otvorene već sredinom aprila, a cijene na koje mogu računati neće se mnogo razlikovati od onih prije korone. Poznavaoci tvrde da, ako ne bude jeftinije, onda neće biti ni skuplje i da su takva očekivanja i za hranu i za smještaj.

Očekivano, cijene u predsezoni, tokom maja i djelimično u junu, biće i značajno niže nego "u špicu". Tada će se u Grčkoj sedam noćenja po osobi moći da nađe i za manje od 50 eura. U jeku sezone, tokom jula i avgusta, kretaće se i do 600-700 eura za 10 noćenja u hotelu. Omiljeni giros i ovog ljeta ne bi trebalo da košta više od 3 eura, a kafu će biti moguće popiti po cijeni od 2,5 do 5 eura.

Agencije već lagano nude aranžmane. Analize pokazuju da se cijene smještaja u Grčkoj nisu mnogo promijenile u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

Deset noćenja u junu i za 70 eura

Za desetodnevni boravak uglavnom bi trebalo da izdvojite sličnu sumu ili nešto manje, ali je za najtraženije termine u julu i avgustu i dalje potrebno spremiti do 700 eura za 10 noćenja u dvokrevetnoj hotelskoj sobi.

U predsezoni, krajem maja, 10 noćenja na Halkidikiju mogu se naći od 70 eura, a ukoliko krenete svojim kolima platićete samo 30 eura po osobi.

Na Tasosu početkom juna možete provesti 10 dana za 75 do 85 eura, dok će vas boravak u vili u Stavrosu, u istom terminu, koštati oko 100 eura. S druge strane, cijena za avgust je 225 eura.

U Haniotiju 10 dana ljetovanja u vili koštaće vas u junu između 105 i 175 eura. Na Lefkadi se cijene smiještaja trenutno kreću od 30 eura po osobi, dok Skiatos i Polihorno u julu i avgustu koštaju i do 600 eura.

Kafa od 2,5 do 5 eura, giros do 3

Cijene hrane takođe ne bi trebalo značajnije da se mijenjaju.

Što se tiče vanpansionskih troškova, kafa se u zavisnosti od ljetovališta, ali i vrste objekta, već sada može popiti za 2,5 do 5 eura.

Prosječna cijena standardne marke piva je od 3 do 4 eura, a kokteli se kreću od 6 do 10 eura. Voda je oko 50 cijenti za flašicu ili 1,5 euro za litar u tavernama.

Što se tiče girosa, prosječne cijene su oko 2 do 3 eura, a picu možete pojesti za 6 do 10 eura u zavisnosti od destinacije. Cijene voća i povrća su približne našim cijenama, dok je meso neznatno skuplje.

Set ležaljki i suncobrana u barovima na Halkidikiju poslednje dvije godine košta oko 5 eura, a većih promjena ne bi trebalo da bude ni ovog ljeta.