Novi uslovi

NEMA PUTOVANJA BEZ DIGITALNE POTVRDE O VAKCINI: Evo šta to znači!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Evropska unija donijela je odluku o izradi digitalnih sertifikata o vakcinaciji, koji će biti neophodni za putovanja. Evo šta to znači!

Izvor: Tanjug/Nikola Anđić

Ko hoće bez većih ograničenja da putuje u EU, trebalo bi da se vakciniše. Jasno je to sada pošto je EU donijela odluku da u roku od tri mjeseca izrade digitalni sertifikati o vakcinaciji koji će omogoćiti ljudima da putuju uprkos pandemiji kovida 19.

Naime, na toj sednici EU se saglasila da postoji sve veća podrška digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon pandemije.

EU: Digitalni sertifikati prije svega zbog jedinstvenog tržišta

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Fon der Lajen je navela da će za uspostavljanje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri mjeseca.

"Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni prije ljeta", zaključila je Fon der Lajen.

Tagovi