Svijet

VAKCINA U KOJU SE POLAGALO NAJVIŠE NADE S RAZLOGOM: Sve prednosti AstraZeneka vakcine

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Istraživanje je pokazalo da jedna doza vakcine nastale na Univerzitetu Oksford pruža odličnu zaštitu

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U nedelju je prva tura vakcina proizvođača AstraZeneka stigla u Srbiju, što je čini četvrtim cepivom dostupnim u našoj zemlji. Astra Zeneka, poznatija i kao oskfordska vakcina je ona u koji se polagalo najviše nade, čini odlični rezultati su prvi objavljeni. 

Univerzitet u Edinburgu objavio da već jedna doza dovodi do smanjenja od čak 94% prijema u bolnice, pokazuje istraživanje.

Oksfordska vakcina, proizvođača AstraZeneka, koja je odnedavno i u Srbiji u upotrebi, smanjuje u 94 odsto slučajeva rizik od hospitalizacije kod osoba koje su primile samo prvu dozu vakcine, pokazali su najnoviji podaci istraživanja iz Škotske sprovedenog na 5,4 miliona stanovnika. Ovi rezultati o efikasnosti vakcine govore da ona ljudima pruža odličan nivo sigurnosti već posle prve doze.

Vakcine koje se koriste u Velikoj Britaniji mogle bi smanjiti rizik od prijema u bolnicu za čak 94 odsto, četiri nedelje nakon prve doze, pokazuju novi podaci.Takođe, isto istraživanje pokazalo je i da u populaciji od preko 80 godina, jedna doza oksfordske vakcine smanuje broj hospitalizacija za čak 81 odsto.

Dr Džozi Mari, rukovodilac Instituta za javno zdravlje Škotske rekao je da sada postojenacionalni dokazi iz Velike Britanije da vakcinacija Fajzerovom, a naročito oksfordskom vakcinom pruža visoko efikasnu zaštitu od kovid-19 hospitalizacija. On je, međutim, apelovao na ljude da nastave da poštuju sva uputstva kako bi se zaustavio prenos virusa, jer je u Škotskoj do sada vakcinisano 1,2 miliona ljudi, što čini 21 odsto škotske populacije.

Prof. Kris Viti, direktor Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR), rekao je daovo istraživanje daje ohrabrujuće podatke o uticaju vakcinacije na smanjenje hospitalizacija,dok je Kris Robertson, profesor epidemiologije javnog zdravlja na Univerzitetu Stretklajd, koji je učestvovao u istraživanju napomenuo da ovi rezultati daju razlog da budemo optimističniji u pogledu kontrole epidemije.

U međuvremenu, u februaru je u prestižnom medicinskom časopisu "Lanset" objavljena studija, rađena na 18.000 ljudi u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, prema kojoj oksfordska vakcina pruža 100 odstotnu zaštitu u pogledu težih oblika, bolesti, hospitalizacije i smrti, već dvadesetak dana nakon primanja prve doze, dok se zaštita uopšte od oboljevanja, sa 76 odsto nakon prve doze, penje na čak 92 odsto posle primanja druge doze, nakon 12 sedmica.

Vakcini koju proizvodi AstraZeneka nije potrebna zahtevna logistika, s obzirom na to da da se cepivo može čuvati, transportovati i rukovati u normalnim temperaturnim uslovima od 2 do 8 stepeni Celzijusa i ima rok upotebe od šest meseci.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.