mafija

NEMILOSRDNI BOS MAFIJE, VODIO ORGANIZACIJU IZ ZATVORA, POMAGALA MU SESTRA: Rafaele Kutolo (79) preminuo iza rešetaka

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Umjesto njega, organizacijom je upravljala njegova sestra.

Izvor: Printscreen/Youtube/Stefano Perox

Mafijaški boš Rafaele Kutolo umro je u zatvoru u Parmi, izvještava italijanska štampa.

Sa 79 godina života i 58 godina zatvorskog staža bio je najstariji kriminalac koji je izdržavao doživotnu robiju po sistemu "41 bis", što podrazumijeva totalnu izolaciju i život u samici. Sam je izjavio "da je živ sahranjen".

Kutulo je bio šef Nove Ndrangete, mafijaške organizacije koja je operisala u regiji Kampanja, a aktivna je i danas. Osnovao ju je upravo Kutulo 24. oktobra 1970. godine sa namjerom da naslijedi nekadašnju organizaciju Kamoru (Gomoru, Ndrangetu) koja je operisala po Napulju i okolini.

Rođen je u pratgrađu Napulja - Otaviano u porodici koja nije imala nikakve veze sa mafijom. Njegov otac je, naime, radio na posjedu nekog čovjeka koji mu je, jednog dana, saopštio da njegove usluge više nisu potrebne. Iz očaja, nesrećni čovjek se obratio za pomoć lokalnom bosu Kamore koji mu je rekao da se ne brine. Vrlo brzo, zemljoposjednik se vratio sa drugom pričom, te je Cutulovom ocu produžio život.

Još kao mali je bio nasilan

Imao je tek 12 godina kada ga je privukla ulica. Bio je loš đak, sklon nasilničkom ponašanju i lopovluku pa je već u tim godinama počeo da obija radnje. Kada je imao 21 godinu, počinio je prvo ubistvo ubivši mladića čiju djevojku je prethodno udario. Osuđen je prvo na doživotnu kaznu zatvora, koja je kasnije preinačena na 24 godine. Kaznu je služio u zatvoru Pođioreale u Napulju gdje je brzo stekao imidž "opasnog momka".

Brzo je naučio kriminalne zakone, poštovao je starije i ozbiljnije od sebe i brzo je i sam uživao povjerenje i poštovanje ostalih zatvorenika.

Izazvao bosa Kamore, pa i sam postao vođa

U zatvor je u jednom trenutku stigao Antonio Spavone, tadašnji vođa kriminalne organizacije, poznat pod nadimkom "Zao čovjek" (o Malommo). Kutolo ga je odmah izazvao na tuču noževima u dvorištu, međutim ovaj je odbio pod izgovorom da "mladi danas žele da poginu mladi po svaku cijenu". Nedugo nakon toga, Spavone je pušten a Kutolo je poslao plaćenika da ga ubije. Iako je preživio atentat, lice mu je bilo uništeno, a istog trenutka Spavone je podnio ostavku na mjesto bosa.

Kutulo je ubrzo počeo da okuplja ljude oko sebe, i iz zatvora osniva Novu Ndrangetu.

Pored njegovih kriminlanih aktivnosti ostao je upamćen po izjavi da "ukoliko bi pristao da govori, parlament bi se urušio", aludirajući na veze pojedinih italijanskih političara i mafije.

Još u junu prošle godine njegovi advokati su tražili da se pusti na kućni pritvor zbog narušenog zdravlja, ali je sud odbio zahtjev ocenivši da je njegov uticaj u kriminalnim krugovima još uvijek veliki i da i dalje predstavlja simbol za sve one koji su dio mafijaškog svijeta.

Kutulo je imao dva brata i obojica su kriminalci, a jedan od njih je takođe na izdržvanju zatvorske kazne, kao i sestru Rosetu Kutolo, koja je, umjesto njega, vodila posao.

Tagovi