Sajber napad

SJEVERNA KOREJA HAKOVALA AMERIČKI PFIZER: Hakeri želJeli tajne vakcine protiv koronavirusa?

Autor Jovana Raičević

SJeverna Koreja se “raspituje“ o imunizaciji protiv koronavirusa?

Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ Greatness in You

Prema raspoloživim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do sada je skoro 110 miliona ljudi zaraženo koronavirusom, od čega je 2,42 miliona preminulo i izliječio se preko 61 milion ljudi.

Nažalost, ovoj tragičnoj statistici doprinijela je skoro svaka država svijeta.

Iako postoje one, koje iz tehničkih razloga nisu bile u prilici da to učine, dok su s druge strane zvaničnici nekih zemalja i dalje izričiti u tome da kod njih nema nijednog slučaja. Među takvima je i Sjeverna Koreja.

Kako je prošlog jula objasnio njen doživotni predsjednik Kim Džong Un, granice zemlje bile su zatvorene još u januaru, upravo u vrijeme kad je virus iz komšiluka započeo svoj pir, te je stanovništvo, uslijed izolacije (mnogo oštrije, nego inače) ostalo bezbijedno.

Uprkos ovim besprekornim rezultatima, izgleda da se Sjeverna Koreja, ipak “raspituje“ za imunizaciju, na njoj svojstven način. Novinska agencija Frans-pres prenijela je izjavu južnokorejskog poslanika Ha Tae-Keunga, u kojoj se navodi “da je bezbijednosna služba Južne Koreje uočila pokušaj Sjeverne Koreje da se domogne tehnologije pravljenja COVID vakcine i informacija o tretiranju zaraženih”. Uz to, hakerske aktivnosti Sjeverne Koreje, prema istom izvoru, povećane su čak 32 procenta na godišnjem nivou.

Na udaru sjevernokorejske državne mašinerije hakera, navodno se našla lokalna ekspozitura farmaceutske kompanije Pfizer, koja vakcinu proizvodi u saradnji sa njemačkim BioNTech-om. Rukovodstvo kompanije za sada nije potvrdilo (niti demantovalo) ove navode, ali su se mnoge bezbjednosne kompanije širom svijeta već oglasile povodom toga - nazivajući to pokušajem ili hakerskim napadom.

Prema informacijama kompanije Kaspersky, koja je pratila ovaj slučaj, izgleda da iza hakovanja ili pokušaja hakovanja Pfizer sistema stoji već ranije poznata i oprobana Lazarus grupa (ili neki njeni članovi), koju je, opet navodno, Sjeverna Koreja koristila tokom globalnog sajber napada, koji je onesposobio mnoge kompanije širom sveta.

U izjavi za MONDO portal, Seongsu Park, viši bezbjednosni istraživač otkrio je: “Kao što smo ranije izvještavali, grupa Lazarus je i ranije napala entitete povezane sa COVID-19 vakcinom. Od objavljivanja našeg početnog istraživanja, pazili smo na njihove aktivnosti usmjerene na podatke o COVID-19 vakcinama. Potvrdili smo da im farmaceutska kompanija, povezana sa našim prethodnim istraživanjem, takođe nije jedina meta. Bilo je nekoliko dodatnih ciljeva, koji su ih interesovali“.

U Pfizer kompaniji predviđaju da će tokom ove godine na globalnom nivou isporučiti oko dvije milijarde vakcina. Uslijed sankcija, vjerovatno nijedna neće zvanično stići u Sjevernu Koreju, pa radoznalost ne treba da čudi.