Svijet

"KOVID PASOŠI" VEĆ OD MARTA? Još jedna država razmatra uvođenje posebnih potvrda o vakcinaciji

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ministri vlade Velike Britanije podržali su upotrebu potvrda o vakcinaciji za Britance koji žele da putuju u inostranstvo ove godine, ali i dalje nije poznato da li će se takve potvrde tražiti od putnika koji žele da uđu u Britaniju.

Izvor: Tanjug/AP/Bernat Armangue

Potvrde će služiti kao dokaz o primljenoj vakcini protiv koronavirusa i razviće ih britanska vlada, slijedeći slične planove koje su već donijele Grčka, Španija, Poljska, Portugal, Island, Danska, Švedska.

Odluka je donijeta u trenutku kada se očekuje dogovor o sistemu putovanja na međunarodnom nivou i dok se sve više zemalja odlučuje da potvrde o vakcinaciji, takozvane "kovid pasoše", uvede na nacionalnom nivou.

Udruženje aviokompanija "IATA" održalo je razgovore sa britanskom vladom o svojoj aplikaciji "TravelPass", koja bi mogla da funkcioniše kao potvrda, prenosi, dodajući da je britansko ministarstvo saobraćaja bilo "veoma zainteresovano".

Putnici bi morali da preuzmu aplikaciju kao dokaz o svojoj vakcinaciji ili bi avio-kompanije mogle da koriste postojeću "IATA" tehnologiju i uključe je u svoje aplikacije.

Druge potencijalne metode za dokazivanje vakcinacije uključivale bi QR kodove i skeniranje softvera za prepoznavanje lica na aerodromima.

Kako prenose tamnošnji mediji, "kovid pasoši" bi u Britaniji mogli da budu u upotrebi već od marta.