Svijet

APOKALIPTIČNI PRIZORI OBIŠLI SVIJET: U Evropu stigla "krvava oluja" - stručnjaci objasnili o čemu je riječ (VIDEO)

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Ogromna količina saharskog pijeska i prašine proširila se ovoga vikenda područjem Mediterana, ali i srednje Evrope.

Izvor: YouTube/printscreen/ PRESS TV

Visoke koncentracije prašine pretvorile su nebo i snijeg u narančastu boju stvarajući apokaliptične prizore.

Narančasta prašina u subotu poslijepodne prekrila je središnju Francusku, Švacarsku, južnu Nemačku i Austriju, a danas prepodne i zemlje Beneluksa, Češku i Mađarsku. Do kraja dana bi, piše "Severe Weather", ova peščana oluja preko Italije mogla stići i do Hrvatske.

 Satelitski snimci pokazuju kako se oblaci prašine već pomiču od alpskog područja ,Francuske, Švajcarske i južne Njemačke prema istoku. Pritom će se opterećenje saharskom prašinom smanjivati nakon što je najintenzivnije bilo tokom subote.

"Severe Weather" takođe piše kako će ovaj frontalni sastav do ponedeljka donijeti puno kiše u područje sjevernog Mediterana te obilje snežnih nanosa u Alpama do ponedeljka.

Po pravilu, snažni vjetrovi skupljaju čestice saharske prašine i odvlače ih severnije u Sredozemlje, a zavisno od intenziteta i dalje prema srednjoj Evropi. Zbog toga su mnoga skijališta juče i danas osvanula s "narančastim" snijegom.

Najveće koncentracije čestica prašine zabeležene su istočno od Baleričnih ostrva, severozapadne Italije, Švajcarske, jugoistočne Francuske i zapadne Austrije. Nebo je postalo narančasto u mnogim područjima.

Kako vjetrovi noćas nastavljaju da guraju ​​saharsku prašinu prema sjeveru i istoku, do nedjelje ujutro vjerovatno će doći i do Beneluksa, središnje Njemačke, Češke i Mađarske. Vremenski modeli lepo su pokrili ovaj događaj s najvišom koncentracijom saharske prašine u zapadnim Alpama, istočnoj Francuskoj i južnoj Nemačkoj.

Deo tereta prašinom danas se širi i na balkansko poluostrvo, a saharska prašina širi se na istok, pa će se najveće količine prašine proširiti Italijom na Balkansko poluostrvo.

Tagovi